Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
El niño de la bicicleta. Germans Dardenne
Els germans Jean-Pierre i Luc Dardenne, són dos cineastes belgues nascuts a Engis, a la província francòfona de Lieja, que acostumen a escriure, produir i realitzar conjuntament els seus films. La seva filmografia consta fins a l'actualitat de vuit llargmetratges caracteritzats pel compromís social i el tractament naturalista de la vida i els problemes de les classes socials més desfavorides .

Els germans Dardenne són uns assidus al Festival de Cannes des que l'any 1996 varen guanyar la Palma d'Or pel seu tercer film La promesa (La promesse). El niño de la bicicleta és la seva darrera pel·lícula amb la que han aconseguit el gran premi del jurat de Cannes del 2011, a més del premi al millor guió en els premis del Cinema Europeu del mateix any.
Cyril (Thomas Doret) és un nen de dotze anys que s'escapa de la casa d'acollida on el seu pare (Jérémie Renier) el va deixar amb la promesa d'anar-lo  a buscar més endavant. Tossut com acostumen a ser-ho els herois de les pel·lícules dels germans Dardenne, Cyril vol recuperar al seu pare i per això, fugint de la persecució del personal de l'orfenat, va a parar a una consulta mèdica on es tira als braços de Samantha (Cécile de France), una perruquera assentada a la sala d'espera que accedeix a tenir-lo amb ella els caps de setmana.


La primera meitat de El niño de la bicicleta transcorre a un ritme ràpid i febril tot seguint Cyril a la recerca del pare, corrent o a sobre de la seva omnipresent bicicleta. En la segona meitat, quan el protagonista ja ha assumit que el seu pare no el vol i que ha d'intentar refer la seva vida amb la mare d'adopció, la pel·lícula es converteix en una mena de conte, sense abandonar però la posada en escena realista característica del cinema dels dos germans.


La pel·lícula es manté fidel a les constants habituals del cinema dels realitzadors belgues però ofereix també algunes novetats remarcables. Com ara la presència d'una actriu belga molt coneguda, Cécile de France, protagonista de grans èxits del cinema francès com El arte de la seducción (2001), Alta tensión (2003), o sobretot, Más allá de la vida (Clint Eastwood, 2010), que forma una parella perfecta amb Thomas Doret, el nen de la bicicleta, que debuta amb nota en aquest film. Una altra novetat és la inclusió de música, un fragment de concert de piano de Beethoven, que puntua alguns passatges del film. Tanmateix, com en anteriors pel·lícules seves, hi continuem trobant una Bèlgica de províncies i suburbis obrers, però ara l'acció s'ha allunyat dels tons grisencs de pel·lícules anteriors i transcorre en un estiu càlid i lluminós que permet seqüències com la passejada amb bicicleta de Cyril i Samantha per la vora del riu. Un moment de felicitat insòlit en el cinema dels Dardenne.

 

Miquel Perez

 

Le gamin au vélo. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Bélgica, Francia, Italia (2011)
Producció: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd . Guió: Jean-Pierre i Luc Dardenne. Fotografia: Alain Marcoen. Muntatge: Marie-Hélène Dozo. Durada: 87

enrera

Links / Download
Trailer