Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
La bicicleta de fusta
La empresa basca Axalko desenvolupa bicicletes amb el quadre de fusta. Una combinació de tecnologia i coneixement de la fusta que ha donat com a fruit una bicicleta lleugera que és tan forta com l’alumini o l’acer.

Fa sis anys els germans Tellería (Aitzol i Andoitz), tots dos professionals de la indústria de la fusta i fans de la cultura i l'esport de la bicicleta de muntanya, es van unir amb el seu company Enric Ardura. Tots tres es van inspirar per desenvolupar un projecte que combina el seu coneixement de la tecnologia de la fusta i l’experimentació amb el potencial de la seva modificació.

 

A la seva fusteria anomenada Txirbil, que en eskuera significa encenall, l’equip de disseny va arribar a la conclusió que les fibres tubulars de fusta eren perfectes per crear un marc de bicicleta lleuger i resistent. La fusta, a banda de tenir una estètica natural, pot absorbir un alt nivell de vibració i pot resultar molt més lleugera que altres materials. Un estudi a fons de les diferents forces que intervenen en un quadre de bicicleta en moviment els va permetre comprovar que el micro-laminat de fustes permetia nivells extrems de resistència i rigidesa i, per altra banda, la seva estructura interior buida, el feia molt lleuger.


El bastidor està fet a mà amb fusta de freixe, una espècie autòctona dels País Basc, i es poden personalitzar, tant la mida del quadre com el color

 

Axalko és el nom donat a aquestes noves bicicletes de fusta, i està inspirat en un personatge de la infància dels germans, una guineu ràpida i enginyosa que apareixia en las faules que els explicava la seva àvia

enrera

Links / Download
web
video