Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Planes d’esport. Josep M. Planes
Recull de les cròniques de dues edicions de “La Volta Ciclista a Catalunya” (anys 1935 i 1936) que Josep Maria Planes (1907-1936), va publicar a “La Publicitat”. Un personatge excepcional: un escriptor brillant, innovador, avançat a la seva època i un dels millors periodistes de Catalunya.

Importador d'un nou estil periodístic, importat de París, Josep M. Planes va donar una nova dimensió al periodisme esportiu. Per a ell, l'esport no era una simple competició d'homes esforçats, sinó un esdeveniment de masses, una festa, un espai d'oci a l'abast de tothom. D'aquesta manera, les seves cròniques sovint són més retrats d'època, de paisatges i de seguidors, que no pas informes esportius. Segons les seves paraules, Planes fa turisme literari quan ha de seguir la Volta Ciclista de Catalunya, i els seus escrits s’omplen d’anècdotes de corredors de tercer rengle, de descripcions de pobles i paisatges, de comentaris sobre l’afició i de crítiques a la organització.

Es tracta, en definitiva, d'una nova manera d'acostar-se a l'esport. Per aquestes cròniques iròniques i amenes hi desfilen noms mítics del ciclisme com Marià Cañardo, o futbolistes com Josep Samitier i Ricard Zamora.enrera

Links / Download
Josep M. Planes
Editorial Proa