Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
La bicicleta verde. Wadjda. Haifaa Al-Mansour
Wadjda (Reem Abdullah) és una nena de deu anys que viu als suburbis de Riadh, a Aràbia Saudita, una societat tan tradicional que considera que anar en bicicleta atempta contra la dignitat i l'honor d'una dona ja que posa en entredit la seva virginitat. Però Wadjda és una nena decidida i valenta, amb un comportament que es mou sempre en els límits d'allò permès. Així, malgrat ser renyada constantment per no portar vel, escoltar música pop, o per no amagar-se davant dels homes, no dubtarà en presentar-se a un concurs de recitació de l'Alcorà per a, amb el premi, aconseguir la seva bicicleta amb la que vol competir amb el seu amic Abdullah (Waad Mohamed).

Haifaa Al-Mansour ha aconseguit amb el seu primer llargmetratge Wadjda un doble registre inèdit: és la primera dona que dirigeix un film a Aràbia Saudita, però a més, és també el primer director de cinema -home o dona-, que aconsegueix de rodar una pel·lícula íntegrament en aquest país. Un país on el cinema està prohibit i que, conseqüentment, no compta amb cap sala d'exhibició cinematogràfica.

 

La pel·lícula, com es pot imaginar, va tenir un rodatge molt difícil ja que a l'absència de infraestructura cinematogràfica del país, s'hi afegia la condició femenina de la directora. Això dificultava el rodatge de moltes escenes exteriors ja que Haifaa Al-Mansour no podia ser vista en companyia d'homes. Aquest problema es va resoldre amb l'ajut d'una caravana des de l'interior de la qual la directora va seguir el rodatge per mitjà d'un monitor, comunicant-se amb la resta de l'equip a través d'un walkie-talkie. Els permisos de rodatge als carrers de Riadh i els problemes legals i logístics que aquesta empresa plantejaven, es varen resoldre a través d'una productora saudita acostumada a treballar amb cadenes de televisió. Una altra de les dificultats a què va haver d'enfrontar-se la directora, era trobar l'actriu protagonista donada l'absència de tradició cinematogràfica i la impossibilitat de fer un càsting públic amb nenes. Al-Mansour es va valdre de productores publicitàries que treballaven amb nenes i nens i el resultat ha estat una autèntica troballa: Reem Abdullah es planta davant la càmera amb una desimboltura i un ofici, sorprenents.

 

La directora saudita ja s'havia apropat anteriorment a la condició femenina a través de tres curtmetratges i del film Dones sense ombra, un documental sobre la situació de la dona al golf Pèrsic que havia estat projectat en diversos festivals i que va rebre una menció especial del jurat en el darrer Festival de Cinema Àrab de Rotterdam. Wadjda es va estrenar al Festival de Venècia del 2012 i vol retratar la segregació de la dona a Aràbia Saudita, on té un estatus legal inferior als homes: no poden conduir, necessiten el permís d'un home per a treballar, viatjar, obrir un compte bancari, ... Tanmateix, per a Al-Mansour no tot són problemes pel fet de ser ella una dona. Així, va manifestar en una entrevista a la cadena Al-Jazeera, que això li va permetre entrar en el món tancat de les dones saudites i conèixer des de l'interior les seves formes de vida. Quelcom molt difícil per a un cineasta masculí. Al-Mansour veu senyals de canvi a l'Aràbia Saudita. De fet, la pel·lícula es va poder fer en part gràcies al recolzament financer de Rotana Entertainment, una companyia propietat del príncep saudita Al-Waleed bin Talal. La realitzadora remarca també la presència d'atletes femenines saudites a les olimpíades de Londres, i avisa que les darreres generacions estan començant a forçar els límits de les estrictes costums saudites. Així, sota el règim d'Abdullah, el govern ha permès a les dones saudites votar en les darreres eleccions municipals. Les úniques eleccions que se celebren, de moment, al país dels Saud.

 

La bicicleta verde s'ha estrenat recentment a l'estat espanyol i es podrà veure en el proper cicle de Cineclub Vic.

 

Miquel Pérez i Mas

 

FITXA TÈCNICA

La bicicleta verde                                                                                                                          

Wadjda                                                                                                                                  

Haifaa Al-Mansour                                                                                                               

Aràbia Saudita-Alemanya (2012)

 

Producció: Highlook Communications Group i Razor Film Producktion.

Guió: Haifaa Al-Mansour.

Fotografia: Lutz Reitemeier.

Música: Max Richter.

Durada: 97 min.

Intèrprets: Reem Abdullah, Waad Mohamed, Abdulrahman Algohani, Sultan Al Assaf, Ahd Kamel.enrera