Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Pedalant per la vora del Danubi
Donau, Dunaj, Duna, Dunav, Дунав, Dunărea, Дунай, aquest són els noms que rep el riu Danubi al seu pas per diferents territoris, països, cultures i estats. Una veritable espina dorsal del continent europeu, usat com a via de comunicació i eix comercial des de temps immemorials.

I és que el seu curs parteix d’Alemanya i va a morir al mar Negre després de passar per Àustria, Eslovàquia, Hongria, Croàcia, Sèrbia, Romania, Bulgària i Ucraïna; la seva conca abraça tots els països limítrofs amb els anteriors i els seus canals connecten amb els grans rius navegables de l’Atlàntic i el Mediterrani, com el Rin i el Roina. Per als catalans també fou important des de l’Edat Mitjana, i després de la desfeta de 1714 hi fundaren, al Banat de Temesvár (o Timisoara) la població de Nova Barcelona.

 

Aquest gran riu desperta en l’actualitat un gran interès per al turistes. Heu de pensar que passa per territoris d’una excepcional bellesa natural i artística, com la Selva Negra, Baviera, el centre d’Àustria, la plana Hongaresa, Valàquia, i que el seu delta és considerat reserva de la biosfera; s’hi emmirallen ciutats com Ulm, Ratisbona, Linz, Viena, Bratislava, Budapest, Vukovar, Belgrad o Galati; és el riu dels grans compositors, però també del camp de concentració de Mauthausen.

 

I centrant-nos en la bicicleta, que per això fem aquest article, és un riu molt ben preparat per al cicloturisme. Especialment per a un turisme de passeig, slowbike, apte per a tots els públics i totes les edats, sense necessitat de gran preparació. Neix a poc més de 600 m d’altitud i salvats els primers desnivells, es pot afirmar que el seu curs és pràcticament pla, ja que li resten fins al mar més de 2800 km.  Disposa d’un carril bici asfaltat en gran part, molt ben senyalitzat i majoritàriament separat d’altres vies de comunicació. La infraestructura hotelera i de serveis que s’ofereix, especialment en territori alemany, austríac i hongarès és immillorable, i em centraré en aquest tres perquè són els que he recorregut personalment.

 

Tant el primer tram del riu, com Baviera i Àustria són de les zones més pròsperes d’Europa i amb una llarga tradició turística. Per viatjar aquí sense haver de patir és fàcil i es pot fer a través de qualsevol agència de viatges. És fàcil triar el destí, la durada dels trams, els llocs d’interès on ens volem aturar, els allotjaments rurals, urbans o de diferents categories. Fins i tot llogar la bicicleta que vulguem bicicleta per un preu més econòmic que el transport de la nostra en avió, amb la possibilitat inclosa de deixar-la al final del recorregut i també que ens portin l’equipatge cada dia d’un hotel al següent.  Per aquest motiu és fàcil trobar, en temporada d’estiu, una gran quantitat de ciclistes de totes les edats i també en grups d’allò més variat.

 

Com que és una manera tranquil·la de viatjar que pot ser que ens enganxi, recomano començar per l’oest, si pot ser no gaire lluny del naixement. Després de la zona més muntanyosa, cal destacar Ulm, amb l’església més alta del món i el seu casc antic a tocar de l’aigua, lloc de naixement d’Albert Einstein;  Inglostad, on està ambientada en bona part la novel·la Frankenstein; o Ratisbona (Regensburg), la ciutat amb el pont més antic sobre el riu, amb innombrables restes medievals, patrimoni de la humanitat. Aquest podria ser un viatge recomanable que es pot fer en unes vacances, amb una durada a gust del consumidor. Alguns viatgers també l’allarguen fins a Passau, a la frontera amb Àustria, on el Danubi es troba amb el cabalós Inn, provinent de Suïssa i del Tirol, i que dóna nom a la bellíssima Insbruck. 

   

Si a partir d’aquí us heu quedat amb ganes de tornar-hi, en territori austríac hi ha les mateixes ofertes, i es pot visitar el tristament famós camp de Mauthausen, però també la bellíssima Linz, el monestir de Melk i arribar a la imperial Viena. Val a dir que l’entrada a la capital és a través d’una illa al mig del riu, autèntic parc urbà, zona de lleure i de passeig  utilitzada per milers de ciutadans, que ens mena pràcticament al centre històric de la ciutat: una arribada que no té preu.

 

Existeix la possibilitat, també, de fer alguns trams en vaixell (n’hi ha de turístics, veritables creuers fluvials, que ofereixen un espai per als viatgers que només volen anar d’un poble a un altre) i, en cas que fallin les forces, d’agafar també un tren per escurçar el temps.

 

Més enllà de Viena us puc parlar de l’interès que desperta per als cicloturistes la regió hongaresa, especialment des de Komarno, Esztergom, Vac, Szentendre  (la “corba del Danubi”) i en especial Budapest, l’altra gran capital del riu, però aquí cal estudiar amb més deteniment la zona perquè alguns trams a vegades no estan prou separats de la carretera i és convenient evitar-los, però igualment l’oferta en serveis és força àmplia, variada i de qualitat.

 

El Danubi passa per ciutats importants com:

 

UlmIngolstadt i Ratisbona a Alemanya; Linz i Viena a Àustria; Bratislava a Eslovàquia; Budapest, on el famós Pont de les Cadenes creua el riu unint Buda i Pest, a Hongria; Vukovar a Croàcia; Novi Sad i Belgrad a Sèrbia; Galati a Romaniaenrera

Links / Download
Biciland. Ruta autoguiada pel Danubio.
“El Danubio en bici 1.300 km por la ruta cicloturista más popular de Europa”. José Antonio Pastor Gonzál. Editorial Desnivel
Danube Bike Trail
Web Oficial 1
Web Oficial 2
Web Oficial 3