Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
In memoriam a Francisco Cuevas
Francisco Cuevas nasqué a Barcelona l’any 1915. A l’edat de 14 anys s’inicià en la construcció́ de quadres de bicicleta i als 18 anys ja competia sobre la bici. Ben aviat muntà un petit negoci, “Ciclos Cuevas”, d’es d’on construí́ quadres per a corredors fins que l’any 1937 deixà el negoci per lluitar contra el general Franco. La guerra l’obligà a exiliar-se a França on residí́ en un camp de refugiats.

Tornà a Barcelona acabada la guerra, però l’any 1951 el pes de la dictadura l’obligà a marxar de nou i a agafar el barco amb la dona i dos nens petits. Aquest cop a l’Argentina. A la ciutat de Mendoza inicià de nou l’ofici de constructor de quadres de bicicleta, sempre fets a mà, i fou l’entrenador nacional de ciclisme de l’Argentina. L’any 1971, mort Perón, una altra dictadura militar l’obligà a emigrar de nou, aquest cop als Estats Units. Penúltim destí. A Nova York treballà a diversos tallers fins que als anys 80 obriria de nou la seva pròpia botiga, al barri de Queens.

 

Francisco va portar Barcelona al cor i va inscriure el seu propi segell -basat en l’escut de la ciutat- als més de 5.000 quadres de bicicleta que es que calcula que va construir al llarg de la seva vida i en tres continents. Avui, els seus quadres són molt apreciats pels missatgers de Nova York i es valoren al voltant dels 1.000 $. Francisco fou un artesà, enamorat de la bicicleta, conegut pel seu caràcter afable, simpàtic i dotat d’un gran sentit de l’humor. Francisco tornà a morir a casa seva, a Barcelona, l’any 2005, a l’edat de 90 anys. Era el seu darrer viatge.

 

Avui els seus fills continuen el negoci de constructors de quadres a Nova Jersey. Francisco, al seu taller de Nova York, se sentia orgullós de ser català –expliquen bé els seus néts- i no suportava la situació política espanyola que considerava intolerable. En Francisco Cuevas va ser un ciutadà del món que amb entusiasme i determinació va liderar el seu propi destí. Potser no tenia bones cartes, però les va jugar com ningú.

 

Les cartes estan repartides. De nosaltres depèn com jugar-les. Tenim molta feina. Sort i encert pel màgic 2014

 

Oriol Altisenchenrera

Links / Download
CUEVAS - America's Cycling Team