Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Habana bikes. Diego Vivanco
L’enginy de mecànics de bici cubans, i la manera com es tracta avui en dia de mantenir en actiu antigues bicicletes dels anys 50 mancades de recanvis originals, és l'origen del curtmetratge, obra del càmera i fotògraf espanyol Diego Vivanco a través de la productora Kauri Multimèdia, que ja ha guanyat diversos premis en festivals temàtics.
La revolució de la bici va arribar a Cuba als voltants del 1990, fruit de la necessitat. Després de la caiguda del bloc socialista el petroli era escàs i al llarg d’aquells anys d’austeritat, la bicicleta es va presentar com una bona alternativa de transport. 

 

Anys més tard, quan la crisi del transport va disminuir, la cultura ciclista es va anar perdent a mesura que creixia l’ús de vehicles motoritzats. Tot i això, encara hi ha molts usuaris que la fan servir a diari.

 

“La meva bici és el meu transport -comenta l’Àngel, el protagonista del curt- no només per treballar, també per desplaçar-me d’aquí a allà. A on vagi faig servir la bicicleta. Les bicicletes a Cuba tenen moltes i variades utilitats: taxis, carros de fruita, venta de flors... totes es poden adaptar per qualsevol cosa que sigui necessària”, afegeix.

Actualment les bicis tornen a ser protagonistes degut a la necessitat. La manca de recanvis originals, moltes de les bicis són dels anys 50, i de mecànics que sàpiguen adaptar peces actuals per seguir donant vida a les bicicletes és realment un problema.

 

Una petita història narrada amb una successió d’excel·lents imatges on es mostra com treballen alguns mecànics a l’Havana, capaços d’arreglar o substituir peces amb altres bicicletes que han aconseguit, que han comprat o que aconsegueixen de qui les rebutgen. No hi ha manera d’importar aquest tipus de productes, així que l’única manera de reparar és gràcies al que queda al país. En molts casos, l’única opció és recórrer al boca a boca, saber d’algú que coneix a un altre que podria tenir el que necessites.enrera

Links / Download
vídeo
Diego Vivanco
+ info