Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
El Baix Berguedà
Joies arquitectòniques com Sant Quirze de Pedret amb les seves pintures murals romàniques o els monestirs de Sant Pere de la Portella, que durant la guerra carlina fou l'única universitat del país en funcionament, Sant Jaume de Frontanyà, el sempre sorprenent estany de Graugés, un petit oasi enmig d’extensos camps de cultiu; les tombes excavades a la pedra de San Viçenc d’Obiols, les extenses panoràmiques que es dominen des de l’altiplà de Capolat on el Prepirineu connecta amb la Depressió Central, els molins i els bucòlics salts d’aigua de les petites rieres que nodreixen el Llobregat, riu amb un important conjunt de colònies tèxtils construïdes a mitjans del segle XIX de gran valor arquitectònic i urbanístic... Totes aquestes petites meravelles tenen en comú el territori on s’assenten, el Baix Berguedà.

A l'empara dels Pirineus, s'estén un terreny ondulat, solcat per la vall del riu Llobregat, on es combinen els espais boscosos amb zones agrícoles obertes. Aquests terrenys formen part de la Depressió Catalana i la meitat meridional, coneguda com el Baix Berguedà, format per un territori recollit i amable que té com a tret característic el paisatge planer, tot i que a la part central del Berguedà, al punt de contacte entre el Prepirineu i la depressió Central, hi trobem les serralades de Picancel, Capolat i la Quar amb altituds que oscil·len entre els 1.000 i els 1.500 metres.

 

Al Baix Berguedà, escampats per tot aquest territori, hi ha un gran nombre de petits nuclis, centrats en petites esglésies romàniques que són el vestigi d'una rica història. És una terra plena d’esglésies, monestirs, castells, santuaris i un important conjunt de colònies tèxtils construïdes al llarg del riu que formen una atractiva ruta coneguda com el Parc Fluvial del Llobregat.  

Trobem municipis a l'inici del Prepirineu, com Berga, Avià, L'Espunyola, Capolat i La Quar i altres que es troben plenament a les planes de la depressió central, com Gironella, Puig-reig, Olvan, Sagàs, Casserres, Viver i Serrateix, Montclar, Montmajor i Santa Maria de Merlès. Es en aquesta meitat, i especialment a Berga, Gironella i Puig-Reig, on es concentra la majoria de la població de la comarca. 

 

Us oferim totes les rutes que hi ha publicades en aquesta part del Berguedà que us descobriran llocs, en general força desconeguts, de gran atractiu natural, cultural i turístic.enrera

Links / Download
BER 001_Berga
BER 007_Gironella
BER 010_Berga
BER 013_Puig-reig
BER 029_Montmajor
BER 031_Espunyola
BER 037_Llinars. Lo Pi de les Tres Branques
BER 044_Berga. La Catalunya Central d’una ullada
BER 045_Avià. L’altiplà de Capolat
BER 046_Gironella. Les tombes de Sant Vicenç d’Obiols i la Riera de Clarà
BER 047_Viladomiu Nou. El Parc Fluvial del Llobregat: les Colònies Industrials
BER 048_Cal Marçal. Pedalant entre les valls del Llobregat i el Cardener.
BER 049_Olvan. Serrat de les Tombes per la vall de la Portella
BER 053_Estany de Graugés. L’Estany de Graugés: Un oasi inesperat.
OSO 027_Lluçà
OSO 036_Prats de Lluçanès
OSO 050_Santa Maria de Merlès
BAG 001_Sant Feliu de Sasserra
BAG 002_Sant Feliu de Sasserra