Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Salvem Peguera: un poble abandonat en mans de l’especulació urbanística
La capçalera de la vall de Peguera, entre els Rasos de Peguera, al sud, i la serra d'Ensija, al nord, és un indret de bellesa colpidora que acull l’antic i abandonat poble de Peguera, el més alt del Berguedà, 1640 metres, i lloc de naixement del famós maquis català Ramon Vila Capdevila el Caracremada.

Aquest petit paradís havia tingut una època de prosperitat entre 1940 i 1950 gràcies a l’explotació de mines de lignit, fins que van deixar de ser rentables. Encara podem trobar restes de les antigues mines de carbó (restes de boques de mines) o de les antigues dependències per allotjar els miners com ara un hostal o diversos pisos així com instal·lacions annexes per fer funcionar tota la indústria minera (transformadors elèctrics, magatzems o carregadors de material) i fins i tot passejar per trams (camí dels Bons homes) de l’antic traçat del ferrocarril que transportava el mineral fins a la vall del Llobregat (estacions de tren, túnels, traçats de la línia).

 

Malauradament els últims anys Peguera és famós per una altra causa vinculada amb l’especulació urbanística. L’any 2003 el paratge va ser comprat pel xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum per crear un complex turístic de luxe que comprèn tot el poble i l’antiga cantina dels miners i que, de moment, compte amb el vist-i-plau de força administracions. La gent de la comarca es va mobilitzar i va crear la Plataforma Salvem Peguera per evitar el que pot ser un intent d’explotació urbanística sense control en un paratge de gran importància paisatgística i arqueològica. enrera