Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
San Mamet. El sentinella dels Montsecs
Les forces orogèniques que van donar forma a les serralades del Pirineu no es van aturar a la barrera natural o muralla pètria dels Montsecs i van anar més enllà posant un vigilant, tot aixecant la muntanya de Sant Mamet, un excepcional mirador des d’on es controla un extens territori que va des de l’extensa plana lleidatana tancada per les serralades prelitorals als cims del Pirineu i serres prepirinenques interiors.

La muntanya de Sant Mamet està voltada d’aspres cingleres que contrasten amb les suaus formes ondulades i arrodonides dels turons que defineixen la silueta del cim. L’ascensió a cavall de la bicicleta ens regala multitud de moments fascinants d’imatges fragmentades que al punt culminant s’uneixen com peces d’un puzle per formar una vasta panoràmica del territori que envolta la muntanya.

 

Us proposem quatre itineraris per conèixer en profunditat aquest espai injustament desconegut. Pedalareu lluny dels circuits turístics per camins que s’endinsen al cor de la muntanya per abruptes barrancs on senyoreja un profund silenci. Descobrireu petits despoblats que la vegetació ha anat engolint i restes de torres i fortaleses defensives en terra de ningú que formaven part de la frontera política de la Marca Hispànica, una frontera natural infranquejable i difusa que marcava els límits entre àrabs i cristians.

 

I finalment,  coneixereu la gent i els pobles ubicats en bells paisatges que dormiten als peus de les seves vessants. Petits nuclis que abracen la muntanya vivint al ritme pausat que imposa la serenitat de l’entorn, models de vida allunyats del brogit que amablement acullen al viatger que sap gaudir d’aquestes descobertes.

 

Si ets dels que els agrada descobrir llocs nous damunt la bicicleta, Sant Mamet és allà per a tu. Posa´l  a la teva llista d’imprescindibles. No et decebrà.enrera

Links / Download
NOG 003_Fontllonga. De la vall de Peralba a la vall de Meià, passant per Sant Mamet
NOG 006_Alòs de Balaguer. El vigilant dels Montsecs
NOG 007_Baldomar. Sant Mamet i la Vall d’Ariet.
NOG 011_Figuerola de Meià. Terra d’espadats i fronteres