Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Irlanda en bici. County Donegal
La ruta que us expliquem en aquest article és una passejada pel Nord-oest d’Irlanda. Tradicionalment l’illa ha estat dividida en quatre províncies, una de les quals, la més septentrional, es coneix com a Ulster, amb uns comtats pertanyents a Regne Unit i uns altres a la república d’Irlanda o Eire. La nostra passejada és per un d’aquests darrers, el de Donegal.

County Donegal és una regió solitària en què l’escassa població (130.000 habitants) s’agrupa especialment en petits nuclis, tant de costa com d’interior. Malgrat l’aïllament, el visitant hi descobreix una gent oberta, abocada al turisme, i un ambient típicament irlandès.

 

El recorregut es realitza sempre per asfalt –es difícil trobar camins de terra- i segueix en molts trams l’anomenat Wild Atlàntic Way . En aquest zona no hi ha carrils reservats als ciclistes; és per això que, tot i que se circula majoritàriament per carreteres secundàries, poc transitades, no recomanem aquest viatge a famílies amb criatures petites. Us recordem que a través de Biciland,  socio col·laborador de Rutabike, es pot fer la reserva dels bed and breakfast, al vostre gust i segons les vostres possibilitats, contractar el lloguer de la bicicleta, amb assegurança i servei de reparació, i el transport d’equipatge d’un final d’etapa a l’altre. Aquesta darrera opció ens permet viatjar, per poca diferència de preu, còmodament i sense preocupacions logístiques ja des de la nostra localitat d’origen; i pedalar portant el mínim indispensable, com ara algun paravent –o de pluja-, una càmera fotogràfica o alguna cosa de menjar, si es vol.

 

Donegal és un dels llocs on el gaèlic irlandès, idioma oficial a la república, és utilitzat per una part important de la població, però és l’anglès el que domina més la vida social. Des dels temps en què bona part dels irlandesos van començar a emigrar massivament, ha estat l’anglès el que s’ha transmès més d’una generació a l’altra, bàsicament per assegurar-ne el domini en cas que els més joves haguessin de marxar a altres països. La llegua autòctona és, doncs, un senyal identitari present, però cada cop més residual.

 

El paisatge que podrem trobar mentre pedalem és de muntanya suau –molt suau des del punt de vista català- , amb petits turons i llargues entrades de mar. La pròpia ciutat de Donegal es troba al final d’una profunda badia on comença una falla que en direcció nord-est connecta, ja  a Escòcia, amb la que ha format el conegut llac Ness. En ser una regió tan septentrional hi observarem paisatge d’origen glacial, amb llacs i valls en forma de U, i també força erosió costanera, amb espectaculars penya-segats, badies protegides i platges enclotades enmig de formacions rocoses.

 

Com a tota l’illa, la història es mostra ben viva al visitant, i tot pedalant o passejant es pot sentir la petjada del període megalític, i de l’arribada dels celtes, dels primers cristians, les incursions dels víkings, els anglicans del temps d’Enric VIII, de la fam viscuda especialment al segle XIX i de la Irlanda independent dels segles XX i XXI, amb la convulsa situació de la regió veïna que encara es troba sota domini britànic. Val a dir que la zona que visitem rep un gran nombre de turistes de Belfast i la seva rodalia, i que moltes segones residències són de persones que s’hi desplacen des d’allà els caps de setmana i a l’estiu. Queda assegurat, al llarg de la ruta, trobar dòlmens, forts, castells, abadies, l’ambient rural, amb els ramats i les tradicionals torberes –encara font important de combustible-, l’ambient mariner, música en directe als pubs i també la modernitat.

 

Etapes

1.            Donegal Town – llac Eske – Donegal Town

2.            Donegal Town – Killybegs

3.            Killybegs – Carrick (i els penya-segats d’Sliabh Liag)

4.            Carrick – Glencolmcille - Carrick

5.            Carrick – Ardara

6.            Ardara – Glenties – Ardara

7.            Ardara – Donegal Town

 enrera

Links / Download
Irlanda al teu gust. Biciland