Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
La Segarra. Terra de contrastos, castells i hortizons infinits
La Segarra queda emmarcada geogràficament per les terres que formen l’altiplà central de Catalunya, és a dir, l’extens planell que es troba situat entre els darrers contraforts de muntanya prepirinenc i les serralades prelitorals.
Sense cap muralla muntanyosa que destorbi el pas, la freda boira s’ajeu en les ondulacions sinuoses del terreny a l’hivern però la manca de relleu també permet que els vents hi senyoregin donant lloc a dies assolellats i clars amb temperatures gairebé primaverals.
 
És ara a la primavera quan podem gaudir plenament del paisatge planer de la Segarra. Ara que els camps de cereals irrigats per les pluges pròpies de l’estació adquireixen un intens verd amb multitud de tonalitats que es retallen en un límpid cel blau. A cada pedalada, els suaus relleus agrícoles de l’extens altiplà es despleguen lluminosos per un horitzó que sembla no tenir límits.
 
I és que el paisatge segarrenc l’ha modelat la mà de l’home engendrant grans extensions cultivables, no només a les fondalades i als plans, sinó també als pendissos fins ara emboscats i als cims dels turons i serrats de flancs inclinadíssims, segrestant el terreny amb magnífiques parets de pedra seca, extraordinària mostra d’arquitectura rural que comunica al paisatge un caire inconfusible.
 
A la Segarra no només fruireu del paisatge, també omplireu les alforges de cultura. Un viatge per terres segarrenques us descobrirà un territori esquitxat de petitissims nuclis de calma imperturbable que sovint semblen inhabitats amb una característica comuna: fruit del repoblament dut a terme pels comtats catalans en l’època de la reconquesta, la majoria de pobles conserven en gran mesura l'estructura antiga medieval. Arreu trobareu antics agrupaments que van néixer a redós d’un castell, la majoria reconvertits posteriorment en residències o palaus en perdre el seu caràcter defensiu, amb les cases formant una vila closa.
 
En qualsevol d’ells no costarà gaire imaginar històries, quan a finals del s. X aquestes terres formaven una línia defensiva que feia de frontera entre dues cultures, i escenaris que encara parlen d’uns temps durs que foren, tanmateix, decisius per a l’esdevenidor del nostre país.

enrera

Links / Download
Rutes per la Segarra