Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Tornar a començar. Rutes assequibles per a iniciar-se en btt
La bicicleta està de moda. Afortunadament això és un bon símptoma. Cada vegada hi ha més ciclistes urbans conscienciats per una mobilitat sostenible que aposten per la bicicleta deixant el cotxe per a trajectes llargs. Els caps de setmana, la muntanya s'omple de genets amb dues rodes abillats amb vius colors que recorren pistes i senders. Les clàssiques competicions ciclistes d'estiu com el Tour, el Giro o la Vuelta tenen més seguidors que mai ja sigui des de casa o in situ; aficionats que admiren les proeses d'aquests herois que compenetrats perfectament amb les seves màquines es deixen la pell en ports i descensos arrencant segons a la recerca del lideratge de la competició.

 

Aquí i allà s'organitzen esdeveniments esportius multitudinaris en què la bicicleta de muntanya és la protagonista. Ciclistes que busquen en aquestes proves, en general extremes, superar reptes esportius, autoafirmar el seu jo competitiu buscant el seu moment de glòria. Proves en què la velocitat és el principal valor que es mesura. Baixar la pròpia marca individual recorrent camins que sumen grans desnivells en el mínim temps possible. En definitiva, son carreres, pura competició.

Quanta mes gent practiqui qualsevol forma de ciclisme, abans socialitzarem i entendrem la importància real d'aquest transport en el món actual. No obstant això, aquesta percepció esportiva de la bicicleta, aquesta equació entre distància i temps, pot tirar enrere a aquells en què la moda ha despertat els instints primaris de quan eren nens i la bici estava indissolublement associada a la llibertat que proporcionava.

Segurament entre aquests futurs ciclistes, els que volen tornar a muntar després d'anys d'abstenció, hi hagi la idea estesa que la bicicleta és només per a campions. Rotundament no, no hi ha res més fals que aquest concepte. Si ens quedem només amb la part esportiva perdem la part lúdica, l'essència mateixa de la bicicleta, la que et permet gaudir de nou de les sensacions íntimament lligades a la infància. Aquella sensació del primer pedaleig, quan la màquina responia als nostres desitjos, amb el paisatge movent-se al nostre voltant i el vent a la cara ens feia sentir grans, petits herois jugant amb l'equilibri i la velocitat. Autònoms.


Si pensem en la bicicleta en aquests termes, prioritzant la part lúdica sobre l'esportiva, tornar a començar se'ns presenta sorprenentment com quelcom de senzill. El temps invertit en un trajecte és relatiu i no és el més important. L'objectiu no és arribar en el mínim temps possible sinó aprofitar el temps per generar una vivència i una experiència lúdica, en família o amb amics. Amb aquesta nova perspectiva la bicicleta adquireix la seva autèntica dimensió: un mitjà de transport per viatjar i descobrir. Paraules amb una enorme càrrega existencial doncs som viatgers i curiosos per naturalesa.

A Rutabike trobaràs rutes d'un extrem a un altre de Catalunya on traslladar-se d'un lloc a un altre no és pesat sinó una experiència divertida i reconfortant. Tot depèn de com es faci el trajecte. En la selecció de rutes que t'oferim el plaer està per sobre del repte esportiu. Rutes curtes amb poc desnivell aptes per a començar sense pressions, rutes on sense deixar de pedalar, no oblidem que la bicicleta no es mou sola, no cal exposar el cos al límit. Rutes que el ritme el marca el teu propi criteri i que s'integren en el paisatge tot redescubrint-lo amb una nova mirada. Rutes saludables física i mentalment.

Cada ruta disposa de fotografies que t'acosten a la mateixa i de la corresponent explicació per seguir correctament els itineraris que et proposem. La tecnologia actual ens permet carregar fàcilment en un GPS els tracks i mapes de cada ruta i oblidar-nos per complet de l'orientació. Sense ser experts podrem navegar per les planes extenses de la Depressió Central de Catalunya. Pedalejar a la primavera pels paisatges de la Segarra o Urgell, amb els seus camps de cereals vestits d'un verd intens; un territori esquitxat de petits pobles medievals que van créixer als peus d'un castell feudal. O apropar-se al Segrià i surar entre els seus paisatges horitzontals plens de llum i color, fins i tot a l'hivern amb l'encant de la boira quan els difumina.

Passejar a la tardor entre les vinyes de l'Alt Penedès quan aquests estan en el seu màxim esplendor, carregats del preat fruit i del acolorit fullatge que recorre una gran gamma d'ocres. Adquirir nous coneixements: Saps que és un "Pèlag" ?, Has visitat alguna vegada el conjunt monumental romànic de Sant Martí Sarroca, un dels més ben conservats del patrimoni arquitectònic? O simplement descobrir el magnífic monestir de Santes Creus, una joia cistercenca recorrent el Camp de Tarragona.

Acostar-se amb tren fins a la Plana de Vic i des de la seva capital, una ciutat de gran interès, dissenyar les teves pròpies rutes a mida i explorar l'ampli territori sota el seu mantell d'influència. Arribar amb bicicleta al poblat iber de l'Esquerda o remuntar el Ter des de Roda a Manlleu admirant les antigues fàbriques tèxtils que en el seu temps van generar el modus vivendi de molts i van inspirar a poetes com Martí i Pol.

I parlant de poblats ibers. Podem acostar-nos al Baix Empordà i rastrejar les formes de vida d'aquesta cultura que es desprenen de les ruïnes de la fortalesa d'Ullastret, considerat actualment com el poblat més gran d'aquestes característiques al nostre país. Descobrir a ritme de pedal la Plana Empordanesa i submergir-nos en la història dels seus poblets plens d'encant i de clares reminiscències medievals.

També en èpoques de calor com les que es viuen a l'estiu podem dur a terme activitats ciclo-turístiques incloent la plana de la Cerdanya com a destí, rodant per aquest pla situat a 1000 metres d'altitud envoltats de les altes muntanyes. Si comencem a primera hora del matí, amb la fresca, el plaer serà molt més intens.

Podem deixar-nos portar pel ritme pausat travessant la gran plana del Delta de l'Ebre, un espai únic a Catalunya i la zona humida més gran del país, un paratge de gran bellesa que irreversiblement ens seduirà. Podem pedelajar entre arrossars, aus i grans extensions de cel, terra i aigua que es perden en l'infinit.
 
I més endavant, quan estiguem més familiaritzats amb la bicicleta, és molt probable que ens decidim per un viatge de diversos dies carregant amb l'equipatge i amb la bicicleta com a únic mitjà de transport. Travessies de petit format que podem adaptar al nostre ritme descobrint l'autèntic plaer de viatjar amb bicicleta, assaborint cada moment sense necessitat de ser un "campió" però sí sentint-nos com a tals.

Amb el temps guanyarem en confiança física i mental, totes dues necessàries per a dur a terme amb èxit sortides més exigents. No tingueu por de tornar a començar. Sortiu i pedalageu, deixeu-vos portar i l'esperit de la bicicleta arrelarà novament en cada un, sense esforç, sense problemes.

 

Rutes Assequibles per zones (clica per accedir-hi a cadescuna)

Alt Camp

Monestir de Santes Creus

 

Alt Penedès

Conjunt Monumental de Sant Martí Surroca

Els Pèlags del Penedès

 

Cerdanya

L’amable plana ceretana Volta per la Baixa Cerdanya

Puigcerdà, camins sense fronteres

 

Delta de l’Ebre

La presència de l’aigua, dolça, salada o barrejada

Les llacunes del Delta de l’Ebre

 

Depressió Central

Petits oasis del Pla d’Urgell. Estany d’Ivars_Vilassana

Pobles als voltants de Guisona

Secans de Belianes-Preixana  

Vila closa de Montfalcó Murallat

El Colós de Sió

 

Empordà

Poblats ibers i medievals del Baix Empordà

Nuclis medievals, arrossars i la Gola del Ter

Meravelles històriques a l’entorn de la Bisbal d’Empordà  

 

Pla de l’Estany

Volta popular des de l’Estany de Banyoles

 

La Selva

Al peus de les Gavarres. El pla d’Onyar

 

Plana de Vic

De Vic a l’Esquerda i les fàbriques tèxtils del Ter   Travessa per iniciar-se en els viatges en bicicleta i el cicloturisme

Pedalant per la Segarra, l’Urgell i la Noguera

Volta a la Plana d’Urgell

 enrera