Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Cap de Creus. L’eterna abraçada del Pirineu y el mar.
És un plaer presentar-vos aquest monogràfic de rutes de BTT entre la terra i el mar pels relleus més orientals de la península ibèrica, el primer lloc per on surt el sol a Catalunya, un istme que s’estén entre el Cap de Creus i el Massís de les Alberes, un espai singular atrapat entre la Plana Empordanesa i el Mediterrani.

Cap de Creus és un parc natural de gran bellesa, dotat d’una configuració geològica singular, amb estructures i afloraments que formen un conjunt únic al món. L’efecte de la tramuntana ha fet que apareguin formes d’erosió capricioses i ha transformat el paisatge d’una manera molt especial. Però aquesta llenca de terra només és la punta de llança d’aquest paisatge d’alta muntanya que s’esmuny cap al mar amb una violència captivadora.

 

Els itineraris que us proposem us revelaran un espai molt més extens que fascina i enamora. Un paisatge conformat pel Pirineu que penetra vertiginós al mar. L’eterna lluita entre el mar i la muntanya ha dibuixat un paisatge feréstec de valls de curt recorregut, penya-segats, torrents, coves, cales bellíssimes i salvatges, relleus ondulants i cims abruptes i altius. Un paisatge indòmit, esculpit pels vents i les onades, que la mà de l’home no ha arribat a dominar del tot. Un territori desconegut per a la majoria de visitants que, captivats per la bellesa orogràfica de la zona, omplen els pobles del litoral a l’estiu.

 

Efectivament, aquesta singular punta de terra té un atractiu especial que atrapa. A tall d’exemple: enfileu-vos a Sant Salvador, el castell que corona l’abrupte cim de la Serra de Rodes, altiu i desafiant, i dominareu l’Empordà sencer. Pedaleu vora el mar pel camí de ronda de Cadaqués a Cap de Creus i gaudireu de l’eterna lluita entre el mar i la muntanya. En ambdós casos el cúmul de sensacions que s’experimenten són molt intenses. Naturalesa en estat pur.

 

Us oferim onze rutes que abasten tots els pobles de les dues vessants de la cadena muntanyosa. Des del mar o des de la plana, accedireu a un territori comú que combina mar i muntanya, dos tipus de paisatge que sumats són fascinants per recórrer damunt de la bicicleta.

 

Assaboriu la bellesa dels relleus típicament pirinencs al voltant del Pení, el darrer contrafort que sembla resistir-se al seu destí final, allargant un braç vigorós fins el Cap de Norfeu que es precipita al mar lluitant amb les onades que lentament intenten abduir-lo per sempre. Navegueu al voltant del Puig d’Arques des d’on els relleus avancen tímidament cap a la mediterrània; un paratge d’alta muntanya de turons ondulants estranyament solitari on abunden les tombes megalítiques. Indicis clars que el magnetisme d’aquesta terra ja va atreure l’home des del primer moment en que la va trepitjar.

 

Descobriu petites valls que cauen frenèticament en el seu curt recorregut cap al mar, flanquejades per relleus que s’estiren mar endins perfilant ports naturals on s’assenten petits nuclis amb encant com Colera o Portbou. Sentiu de primera mà l’assossec i l’aïllament de La Vall de la Santa Creu, un poble que s’amaga de l’entorn reclòs en la seva petita vall. Preneu consciència dels darrers dies d’en Walter Benjamin pedalant pels camins de la resistència flanquejant passos que transgredeixen les fronteres.    

 

Qui no ha experimentat una atracció fatal passejant vora el mar o entre els carrers costeruts de cases de gran tipisme arquitectònic dels pobles de pescadors de Port de la Selva o Cadaqués, unes viles que encara conserven un marcat caràcter marítim de les quals ja no se’n pot prescindir mai més? Imagineu el dia a dia dels que van viure dels nuclis ara despoblats de Molinés i Mas Guanter o de la família que habitava el mas de Can Causa, en ruïnes però encara amb una noblesa innata, ubicat en una atractiva i ample collada.   

 

Verifiqueu l’aura transcendent i la solemnitat que embolcalla el monestir de Sant Quirze de Colera, una abadia benedictina de l'antic comtat d'Empúries o l’esplèndid romànic de Sant Pere de Rodes, dues joies arquitectòniques de visita obligada. Molt a prop d’aquesta icona fortificada i talaia contra la pirateria hi ha l’antic poblat de Santa Creu de Rodes, que va perdre la seva població entre els segles XIV i XV, actualment amb la seva interessant trama urbanística al descobert i lloc de pas obligat per tots els que es dirigien al monestir. 

 

I, per acabar, si sou més de pedalar pausadament us oferim dues rutes pels magnífics Aiguamolls de l’Empordà, dos itineraris que us descobriran la part més íntima de la gran plana empordanesa bressolada per les aigües de la imponent abadia del Golf de Roses.

 

Pedaleu per on pedaleu, viatgeu sempre al vostre gust i no marxeu sense provar la gastronomia amb sabor a mar de la zona si voleu gaudir plenament de cada experiència proposada. Us convidem a descobrir aquesta xarxa de camins que us inocularan el virus de la Costa Brava més salvatge, un territori mític que alguns bategen com la fi del món, allà on la serralada pirinenca i el mar es fonen en una eterna abraçada.enrera

Links / Download
AEM 003_El Port de la Selva_Llançà_Sant Pere de Rodes
AEM 006_El Port de la Selva_Cap de Creus
AEM 007_Selva de Mar. A Port de la Selva pel coll de Perafita
AEM 015_Colera. Ruta transfronterera
AEM 020_Roses. Volta pel Pení
AEM 021_Castelló d’Empúries. Aigüamolls de l’Empordà
AEM 022_Palau-saverdera. Envistes de la Badia de Roses
AEM 023_Cadaqués_Volta al Pení
AEM 024_Vilajuïga_Volta a la Serra de Rodes
AEM 025_Castelló d’Empúries. Estanys dels Aiguamolls de l’Empordà
AEM 026_Pau. Sant Salvador de Saverdera. El balcó de l’Empordà