Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
El Moianès. Un Museu a l’aire lliure
Ara fa tres anys que el Moianès va ser declarada nova comarca de Catalunya, una reivindicació que els habitants d’aquest petit territori reclamaven des de feia temps. Físicament la comarca presenta una geografia clarament delimitada: un altiplà que cau abruptament cap a la plana de Vic i els límits de les comarques vallesanes i davalla suaument cap a la conca del Llobregat al seu pas pel Bages. Culturalment, hi ha una unànime identitat de pertinença a un mateix territori entre el deu pobles que conformen la comarca. I encara més, el Moianès és un poble que avança vers un model econòmic de creixement sostenible per crear un entorn on viure en harmonia amb la natura.

Orogràficament el territori està definit per un altiplà, de pla no en té res, drenat per una densa xarxa hidrogràfica que ha modelat un paisatge trencat format per turons, “morros” i petits serrats voltats de serpentejants i capritxoses fondalades. Antropològicament parlem d’un espai atapeït de camins vells i savis que encara conserven la petjada humana des de molt antic. El Moianès és un gran museu a l’aire lliure que convida a recorre’l en bicicleta de muntanya per descobrir l’essència d’un entorn privilegiat amb un esplèndid i ric patrimoni.

 

El Moianès conserva un extens llegat cultural escampat pel paisatge que arrenca a la prehistòria amb les tombes megalítiques que ens han deixat els antics, com el dolmen de Trullars, o la Cova del Toll, un dels referents més important d’aquest període al nostre país. Al llarg dels temps, l’activitat humana ens ha deixat obres arquitectòniques de gran valor. Els capitells esculpits al claustre del Monestir de Santa Maria de l’Estany son autèntiques joeies del romànic. I davant del monestir, l’enginy humà va dissenyar una mina per dessecar els aiguamolls insalubres convertint-los en una preciosa esplanada.

 

Les sorpreses viatjant pel Moianès es succeeixen intermitentment a cada pedalada. De ben segur que ningú es quedarà indiferent davant la icolpidora silueta del Castell de la Popa, una fortificació construïda damunt una gran llosa de roca amb forma de vaixell o el Roure de  Giol, un arbre  monumental al costat de l’ermita de Santa Coloma de Sasserra que sota la seva ombra s’han aplegat moltes generacions de moianesos.

 

El domini de la tècnica de la pedra seca ens ha deixat escampades pel paisatge meravelles arquitectòniques forjades per mans expertes que l’han treta dels camps per fer-ne marjades i barraques de vinya, basses de molins i poues de gel. A les poues es guardava la neu de l’hivern per convertir-la en el que seria el gel de l’estiu. Penetrar a la fresca atmosfera la  Poua de la Ginebreda és un moment màgic: trobar-se dins la singular construcció on es fabricaven les barres de gel que entre els segles XVIII i XX  es duien en carro a la nit fins la mateixa Barcelona per vendre-les a les peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins, és una experiència de única. I no parlem de la bonica raconada d’Espluges, un petita esplanada per un davalla la riera de Fontscalentes que un bonic pont romànic permet flanquejar per accedir a la impressionant masia que dona nom al lloc, edificada sota una gran llosa aprofitant la cavitat natural.   

 

Impressionants masies com el Moli de la Sala o l’Espina, llogarets amb encant com Sant Llogari, el nucli antic de Collsuspina o el singular Molí de Brotons; ermites de bella factura com Sant Julià d’Uixols o Sant Cugat de Gavadons, castells roquers de Granera i de Calders, sentinelles impertorbables al llarg dels temps; espais encisadors com el Bosc de Casanovas o la bellesa natural dels Gorgs Blaus, a la preciosa vall de Marfà;  testimonis del passat com la Necròpolis de Pertegàs o del present com la Colònia Jorba; els espais dedicats a figures històriques del catalanisme com Prat de la Riba o Rafael Casanovas... i molts més llocs rellevants que no citarem ara,  son altres atractius que poblen el paisatge del Moianès    

 

“El Moianès ve de gust!” es el lema turístic de la comarca. I es ben cert. La seva gent et farà sentir com a casa. Aquest territori no és una experiència de un sol dia. Segur que haureu de tornar si en voleu conèixer en profunditat tots aquests llocs més rellevants. Pocs saben on és la bellíssima i esplendorosa Sauva Negra, el secret més ben guardat del Moianès, un secret que si podràs descobrir pedalant amb rutabike. Tasta-ho i ja no ho podràs deixar.

 

Rutes d'El Moianès

 

Salut i pedalenrera

Links / Download
Totes les rutes i tracks gps