Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Noguera Ignota. Els Aspres
Encara que sembli increïble, és possible descobrir territoris nous al nostre país. Descobrir en el sentit d’endinsar-se en espais poc coneguts o totalment desconeguts. Hi ha contrades que figuren als mapes, però pocs en tenen una experiència directa. Als Aspres del Montsec, com en moltes altres zones de pas de Catalunya que només veiem des del vehicle quan la rutina ens porta a alta muntanya, hi has d’anar expressament.

El topònim Aspres del Montsec o Aspres de la Noguera, ha estat històricament emprat per identificar  el territori que es troba al nord-est de la comarca de la Noguera, una zona de transició entre el Prepirineu i la Depressió central emmarcat entre la Serra del Montsec i la Plana d’Urgell i entre els rius Segre i les dues Nogueres (Pallaresa i Ribagorçana).
 
Un paisatge format en bona part per les serres marginals prepirinenques, contraforts muntanyosos formats pels plecs del Montsec que van perdent alçada gradualment cap a la plana a amanera d’onades successives. No son simples muntanyetes, breus ondulacions que matisen i fan més ampli el paisatge. Son, contundents i abruptes, els primers relleus de la serralada pirenaica, serres com la de Sant Mamet, Montclús, Mont-roig o Carbonera i fins i tot serres de relleus més modestos com la d’Os, Sant Cristòfol, Monteró, Boada o la Serra Llarga son senyals inequívocs de la imminència i magnitud dels Pirineus.  
 
És un paisatge de terres altes, rocoses i aspres. Entre plec i plec es despleguen comes allargassades que han permès l’assentament de la població i de cultius de secà. No obstant això, l’aigua hi és present amb força.  Els rius que baixen des del cor dels Pirineus travessen aquest territori modelant paisatges espectaculars d’embassaments i congostos de verticals cingleres que semblen tallades amb ganivet, sorprenent al viatger per la seva magnitud.
 
Els pobles dels Aspres son de tipologia típicament rural. Actualment són molt pocs els nuclis que encara continuen habitats. Fins i tot poblacions senceres quedaren negades sota les aigües dels embassaments. Com el de Santa Anna que obligaren als habitants de Boix i Tragó a un èxode forçat cap a altres llocs per començar una nova vida. És el cas de la besàvia de Messi que conegué al seu marit, també català, al vaixell que els portava a Argentina.
 
Els Aspres conten també amb un ric patrimoni històric, castells, ermites i nuclis singulars s’escampen arreu. Pobles encimbellats com Tartareu, Alberola o Santa Linya. Torres de guaita com la de Cas, Masos de Millà o de Fontdepou.  L’impressionant Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes o fins i tot les minses restes del Monestir de Santa Maria de Vallverd. El castells de Montsonís, la Vall d’Ariet -una fortalesa que alguns identifiquen com l’antic castell de Meià-, Alòs de Balaguer, Castelló de Farfanyà, Sant Llorenç, Santa Linya, Camarasa i Ós de Balaguer. Esglésies com la Mare de Déu de Montalegre, Santa Maria de Salgar o Sant Jaume de Cas. Jaciments arqueològics com la cova dels Vilasos o la cova Les Aparets. Espais espectaculars com el congost de Mu o Balconet de Santa Linya o el Pla de les Bruixes.
 
Aquesta llista de nom és només una representació del que cal conèixer a les contrades dels Aspres. Peró n’hi ha més. Felicitats si ja sabeu de que parlem. Si no és així i teniu l’esperit del viatger, de ben segur que alguna cosa us esteu perdent . Si voleu ampliar el vostre coneixement del territori, carregeu al GPS les rutes que us proposem. Si a més hi aneu a la primavera descobrireu la millor versió dels Aspres, la més exuberant d’una terra fronterera amb l’Aragó que us farà sentir com uns autèntics pioners de la descoberta.
 
Salut i pedal

 enrera

Links / Download
NOG 003_Fotnllonga. Muntanya de Sant Mamet
NOG 015_Baldomar. Vall d’Ariet. Muntanya de Sant Mamet. La Vall d’Ariet. Serra de l’Obac. Montsec de Rúbies.
NOG 013_Castelló de Farfanya. Secans de la Noguera. Despoblat de Montessor i el Monestir de les Avellanes
Nog 012_Os de Balaguer. Vessans de la Noguera Ribagorçana.Tragó de Noguera. Els orígens catalans de Messi
NOG 011_Figuerola de Meià. Muntanya de Sant Mamet
NOG 007_Baldomar. Muntanya de Sant Mamet. Vall d’Ariet
NOG 006_Alòs de Balaguer. Muntanya de Sant Mamet
NOG 005_Camarasa. Muntanya de Sant Mamet. Congost del Mu.
NOG 004_Balaguer. Congost del Mu. Sant Llorenç de Montgai
Nog 017_Tartareu. Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa. Pantà de Camarassa. Serra de Montclús. Serra de Millà