Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
La Ribera Salada. Molt més que BTT
Per estrany que pugui semblar, encara és possible trobar racons dels quals en tenim poca coneixença sense ser conscients de la bellesa dels paisatges que generen. Territoris per descobrir en bicicleta de muntanya que pràcticament només els ciclistes de la zona coneixen. Parlem dels Espais Naturals del Prepirineu, una serralada de relleus variats que conformen la Catalunya interior més solitària i agresta.
  
Un d’aquests espais naturals és el curs del riu La Ribera Salada, un territori definit per les fondalades de la seva capçalera al nord de la comarca del Solsonès, just on la suau orografia de l’altiplà  es transforma en una de més abrupta, marcada per unes muntanyes que esdevenen un preludi dels Pirineus.
 
Al peu meridional de l'imponent bloc calcari del Puig Sobirà, al sud de la Serra de Port del Comte, s'estén una potent massa de conglomerats que han estat fortament erosionats per les aigües dels torrents que baixen de les parts més altes del massís. El resultat és un territori solcat per profunds barrancs on domina la roca nua modelats per les aigües del riu Fred i la riera de Canalda o Calent, que conflueixen en el fascinant lloc d’Aigüesjuntes, un estret congost on la Ribera Salada pren oficialment el  nom. El riu Fred, que neix a Cambrils, s’anomena així perquè gran part del seu recorregut passa entre gorges per una vall estreta i poc assolellada, fet que l'aigua al estar poc exposada al sol tingui una temperatura més baixa. En canvi, l'aigua de la riera de Canalda és més càlida gràcies al fet de passar per una vall més ampla i assolellada.
 
Un territori indòmit per descobrir en bicicleta amb totes les dificultats i els al·licients per motivar al viatger sobre dues rodes més exigent. Les rutes que us proposem envolten el curs d’aquest corrent d’aigua i visiten indrets de gran bellesa paisatgística. Viatges que des de la profunditat de les valls emergeixen per camins costeruts i pedregosos cap a les carenes despullades des d’on gaudir d’extenses panoràmiques, sobretot en dies anticiclònics on el paisatge agafa una nova dimensió quan un mar de boira abraça tota la depressió central deixant al descobert els relleus més importants. Surant de l’intens blanc, sense cap interferència visual, les serralades més importants cap a llevant i migjorn: Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Muntanyes de Prades i Montsant, semblen properes malgrat la distància que ens separa. Els relleus a ponent de Sant Mamet, els Montsecs o la Serra d’Aubenc actuen com un espigó barrant el pas a la boira, una potent imatge que des de la llunyania semblen onades enfurismades d’un blanc intens que esclaten contra les roques.

Les diferents propostes us permetran conèixer l'origen de la denominació d’aquest curs d'aigua que, tal com diu el seu nom, té un estreta relació amb la sal tot i trobar-se a ben lluny del mar. A Cambrils, a la capçalera del riu Fred, hi ha el Salí, una de les poques salines de muntanya que existien a Catalunya, conegut igualment com la Font Salada, ja que les aigües que hi brollen tenen una concentració salina semblant a la de la Mar Morta.
 
Des del mirador de Serra-Seca, situat molt a prop de la carretera on hi ha un monument en record del pas del Tour de França, l’estiu de 2009, podreu gaudir d’una panoràmica privilegiada de la vall de la Ribera Salada però, a més a més, també podreu divisar altres indrets com les muntanyes del massís del Port del Compte i la Serra dels Obacs, amb les Encantades o Montserratines, unes formacions rocoses que recorden les característiques formes de la muntanya de Montserrat.  
 
Recorrereu sobre la bicicleta senders històrics com el GR1, també conegut com Sender dels Pirineus, sobrevolant els estrets congostos i sota mateix de la gran paret de la Roca Canalda. Al peu d’aquesta cinglera s’hi troben balmes i aixoplucs de pedra que, des de temps immemorials, han estat habitats, tot i que avui ja no hi viu ningú. Descobrireu centres d’interès prou significatius com els castells de Lladurs o Odèn, llocs singulars com Montpol, Timoneda o el Pont de Llop, unes fantàstiques gorgues a la sortida del congost d’Aigüesjuntes on, en èpoques de bonança, les límpides aigües amb un toc de sal conviden a la remullada. I al final de cada ruta podreu degustar els Trumfos d’Odèn, una patata de muntanya cultivada a més de 1000 metres d’alçada amb un gust i unes qualitats especials.
 
Motivacions i raons no falten per submergir-se en l’Espai Natural de la Ribera Salada. Si t’agrada conèixer la bellesa de nous indrets damunt la bicicleta la visita és obligada. Sortiràs amb ganes de tornar-hi!


Motivacions i raons no falten per submergir-se en l’Espai Natural de la Ribera Salada. Si t’agrada conèixer la bellesa de nous indrets damunt la bicicleta la visita és obligada.
.


Salut i pedal

 

Rutes per la Ribera Salada

 

SOL 010_Montpol. Volta a la capçalera de Riufred

SOL 011_Timoneda. Volta a la vall d'Òden

SOL 012_Lladurs. Volta a la vall de Riard

SOL 016_Lladurs. Volta a la Vall de Canalda

 

 enrera