Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
La Terreta. La seducció del paisatge
Hi ha paisatges que arriben directament al cor. Meravelles naturals de bellesa desbordant que aclaparen els sentits. La Terreta és un territori de paisatge singular que resta oblidat i marginat format per un conjunt de valls i barrancades envoltades per un reguitzell de muntanyes igualment espectaculars. Un espai natural hipnòtic que sorprèn tan gratament al viatger que restarà ancorat per sempre en la memòria.

La Terreta és una gran depressió prepirinenca inclosa a l’Espai Natural Protegit de la Vall Alta de Serradell-Terreta-Serra de Sant Gervàs que té com a eix vertebrador el riu Noguera Ribagorçana que divideix històricament l’Aragó i Catalunya. Les rutes que us oferim es circumscriuen al territori que la Gran Enciclopèdia Catalana defineix com a Terreta, encara que hi ha opinions divergents amb aquesta delimitació, “Sector de la vall de la Noguera Ribagorçana entre el congost d’Escales i l’estret de Mont-rebei”.

 
El poblament humà d’aquest territori, guardat zelosament per les Serres de Sant Gervàs, Gurp i Montsec, es concentra majoritàriament al fons de la vall mentre que als pobles de les zones muntanyoses senyoreja la desolació amb nuclis pràcticament despoblats o simplement abandonats: Orrit, Escarlà, Espills o Claramunt son exemples clars de nuclis amb un passat important que ara cauen a trossos. 
 
El compendi de rutes que us oferim en aquest monogràfic mostren aquest territori del Prepirineu de ponent de dalt a baix, descobrint al ciclista la singularitat dels seus paisatges, l’escàs poblament i el patrimoni històric. En una mateixa ruta es poden gaudir dels relleus de la Serra de Gurp, un massa conglomerada de capritxoses formes, o els de la Serra de Sant Gervàs, una abrupta i allargada muralla calcària que sembla una fortalesa rocosa de parets inexpugnables.
 
Altres rutes naveguen per zones ermes de materials tous que s’han rendit a l’erosió de les aigües que baixen de cims, turons i carenes creant profunds barrancs, comes i petites valls que vesteixen l’especial orografia de la Terreta. O rutes aparentment impossibles en bicicleta com la que travessa l’espectacular congost de Mont-rebei i torna al punt de sortida creuant per Sant Alís, el cim de l’imponent Montsec d'Ares.
 
Tots els trajectes recullen alhora l’ocupació humana al llarg de la història conferint a cada ruta un al·licient de descoberta important que forma part del gruix del patrimoni històric i cultural de la Terreta: pobles amb regust medieval que romanen impassibles al pas del temps lluitant contra l’abandó o nuclis de passat ufanós que han sucumbit per la manca de vida; nombroses coves i baumes;  grans masies abandonades de importància rellevant, bordes de pastor i ermites diverses, algunes força malmeses com la de Sant Salvador de Fumàs de visita obligada.
 
I mentre viatgeu immersos en el paisatge, els voltors, amos i senyors de la zona, planen fent cercles i contemplen, impassibles i amb solemne indiferència, les diminutes figures de colors variats que es mouen pels camins silenciosament.
 
La Terreta és una fita paisatgística que ens remet a l'espectacular riquesa geològica que alberga. Un territori autèntic envoltat de solitud i amb un immens interès històric, paisatgístic i natural!

  



enrera

Links / Download
La vall dels voltors
Despoblats de la Terreta
De Mont-rebei a Sant Alís
Pobles i paratges isolats
Despoblats de Claramunt i Espills
Sant Salvador de Fumàs i Tercui