Cercar
News
Activitats
Art
Bicicletas elèctriques
Bicicletes
Blogs
Cicloturisme
Cinema
Còmic
Complements
Curiositats
Editorial
Esdeveniments
Espais naturals protegits
Llibres
Música
Sostenibilitat
Varis
Videos
Quan la unió fa el canvi
Entitats de tota mena uneixen esforços per eradicar l'enorme quantitat de residus abandonats en espais naturals. L'objectiu: conscienciar l'opinió pública i mobilitzar la ciutadania.

Més de 30.000 voluntaris, 800 col·lectius, 150 empreses, 15 conselleries de medi ambient, 100 centres d'interpretació dels parcs naturals, regionals o nacionals, 24 organitzacions científiques i 700 aules escolares conformen Libera, un gran equip que, liderat per SEO / BirdLife i Ecoembes està unint esforços per eradicar la denominada “basuraleza” del nostre medi natural.


El terme “basuraleza”, adaptat de l'anglosaxó littering, és una paraula de nou encuny creada per donar nom a el gran problema ambiental que suposen les enormes quantitats de residus que acaben abandonats en els entorns naturals. El neologisme ha estat proposat en el marc de  LIBERA, un projecte que aquestes dues entitats porten a terme des de 2017. L'objectiu? Conscienciar la ciutadania dels perjudicis que suposen aquests residus i mobilitzar-la per aconseguir un canvi en els nostres comportaments que permeti mantenir els espais naturals alliberats d'escombraries.


Sens dubte la tasca és ingent, perquè els éssers humans dispersem basuralessa a mansalva. Mentre que al mar predominen els plàstics, xarxes i altres deixalles procedents de l'activitat pesquera, en terra el residu més comú són les burilles. Les xifres que dóna Libera són impactants: dels gairebé sis bilions de burilles que es produeixen a l'any, uns 4,5 bilions acaben formant part de la basuralessa. Proliferen a tot arreu, especialment a les cunetes, on abunden més llaunes, ampolles, tovalloletes, mocadors i embolcalls variats. Tota aquesta porqueria no només embruta i perjudica els animals: també propicia accidents (sobretot a ciclistes i motoristes) i incendis (les burilles mal apagades i els vidres que actuen com lupes són el detonant de molts focs) i és, per descomptat, font de contaminació, podent arribar a contaminar aigües destinades a regadiu o consum humà.

Seguir llegint ...enrera

Links / Download
Libera
National Geographic