Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Bages
BAG 037_El Pont de Vilomara
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
El Pont de Vilomara_Sant Jaume de Vallhonesta_Santa Creu de Palou_Les Balmes Roges_Tines del Flequer_El Pont de Vilomara
CARTOGRAFIA
BAGES. 1.50.000. Mapa Comarcal de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya


Resum
Distància: 25 Km
Desnivell: 815 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 034_El Puig de la Balma
BAG 032_Mura
BAG 033_El Pont de Vilomara_
BAG 043_Castellterçol
VOC 006_Matadepera
BAG 052_Sant Vicenç de Castellet
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Les Tines del Bages

Ruta per les valls del Montcau d’indubtable interès etnològic i cultural ja que es visita part d’un patrimoni únic a Catalunya: les tines del Bages Es calcula que al Bages hi ha més d'un centenar de tines de pedra seca repartides al mig del bosc, testimoni d'un passat en què la comarca va ser la principal productora de vi a Catalunya. La peculiaritat d’aquestes tines respecte a la resta és que estan construïdes al mig de les ara abandonades vinyes, de forma aïllada i lluny de les masies. Algunes d’elles, com les del Flequer estan disposades en grups, de manera que els pagesos podien compartir eines com la premsa. La ruta passa per les Tines de les Balmes Roges que es troben a la carena de la serra del Puig Gili, a la cara Sud i pel grup de Tines ubicades a la vall del Torrent del Flequer.

La ruta arriba al Serrat del Trons des del Pont de Vilomara per una pista amb algun tram més costerut. Continua per un bonic sender fins a l’antic hostal de Sant Jaume de Vallhonesta i l’ermita del mateix nom. Les restes de l’edificació i el que queda de les cavallerisses corroboren un passat esplendorós. La ruta perd alçada de cop cap al fons de la vall de la Riera de Mata-rodona i continua remuntant per la Riera de Santa Creu. Per visitar l’ermita romànica en runes del mateix nom cal desviar-se un centenar de metres per la pista que puja al Castell del Farrell.

Remuntem en direcció a la serra de Puig Gili amb trams esporàdics molt costeruts. Imprescindible la visita a la gran balma on hi ha les tines de les Balmes Roges. Impressionant sender encinglerat pel qual recorrem la carena fins a trobar la pista que ens baixa al Torrent del Flequer i magnífic tram final de la ruta per la vall quan passa pels diferents grups de tines ubicades en aquesta zona.

CENTRES D’INTERÈS
Ermita y antiguo hostal de Sant Jaume de Vallhonesta. Santa Creu de Palou. Tinas de les Balmes Roges. Tinas del Flequer

Abril de 2012

ALLOTJAMENTS I RESTAURANTS
http://www.elpont.cat/

CARTOGRAFIA
BAGES. 1.50.000. Mapa Comarcal de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya