Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Alt Empordà
AEM 023_Cadaqués
Parc Natural del Cap de Creus. Punta Falconera - Cap de Norfeu. El Pení. Puig Rodó
Cadaqués_Coll de Perafita_Can Causa_Montjoi_Cadaqués
Mapa digital Comarcal. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 720 m
Temps: 2 H 30 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AEM 006_El Port de la Selva
AEM 007_Selva de Mar
AEM 020_Roses
AEM 022_Palau-saverdera
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a El Pení. Quan el Pirineu s’adorm a la mar

Una ruta que excel·leix pel meravellós paisatge per on discorre i pel bonic poble d’inici, Cadaqués, enclotat vora al mar i aïllat de l’interior per l’alta muntanya pirenaica que sempre l’ha protegit. Una ruta plena de bellíssimes raconades des d’on gaudir de boniques cales resseguint la línia de la costa o d’autèntics miradors des d’on contemplar l’extensa plana empordanesa i les muntanyes que l’abracen.

Des de Cadaqués remuntem per l’esquerra de la vall de la riera de Sant Vicenç, que des del Coll de Perafita es despenja cap al mar, formant l’abadia de Cadaqués. Guanyem alçada protegits i encerclats per la Serra de Bufadors i la muntanya del Pení, dues formacions que s’aixequen alteroses i aïllen el municipi, que encara conserva l’encant del seu passat mariner de petites cases emblanquinades que contrasten amb el blau del mar i els seu estrets carrerons de pedra, de la plana empordanesa.

La petita vall encara mostra els rastres de l’antiga activitat agrícola d’altres temps. Antigues terrasses fetes amb parets de pedra seca de gran perfecció, que acollien vinyes o oliveres, s'enfilen fins a les carenes acompanyant-nos fins al coll de Perafita.

El mas de Perafita ha reprès la tradició vitivinícola familiar recuperant aquesta activitat que ja practicaven els seus avantpassats i treballant de nou les planes altes on les vinyes lluitant contra la tramuntana, s’estenen des del coll entre els municipis de Cadaqués, Roses i Port de la Selva.

Pedalem per la carretera fins el Pla de les Teules on prenem un petit corriol sense dificultats tècniques que ens puja per una de les carenes que davallen del Pení. A cada pedalada el Pirineu es fa cada cop més evident i els seus abruptes relleus es despleguen cap al nord entre el mar i la plana empordanesa.

Per sota el coll del Pení ens desviem pel camí que duu al magnífic Pla de la Causa, una ample collada d’alta muntanya presidida per un mas que traspua noblesa malgrat el seu estat ruïnós. Un lloc màgic i captivador que la tramuntana escombra sense pietat quan fa acta de presència.

Des del mas iniciem el descens fins a cala Montjoi, un trajecte extraordinari per la seva bellesa paisatgística. El primer tram es fa per una pista amb molts trets de l’alta muntanya que sobrevola la badia de Roses. La bonica postal a vol d’ocell de com el mar s’adorm en una extensa plana guardada per un reguitzell de cims que van des de les Illes Medes al Puig Neulós, és magnífica i extensa. Cal fer un autèntic exercici de reconeixement del territori per identificar la multitud de crestes que es dibuixen entre el cel i la plana.

El segon tram, un corriol amb trams tècnics i de fort pendent cap al final, comença al collet on hi ha la tomba megalítica de la Cista del General, una clara mostra d’aquets tipus de cambra que servia per acollir el darrer viatge dels difunts i una de les moltes que acull l’Alt Empordà.

Al primer tram del sender hi ha força vegetació fins un petit coll i el darrer tram presenta un fort pendent que cau sobtadament cap a la petita vall que davalla fins a cala Montjoi, presidida per l’antic restaurant d’El Bulli i un càmping ubicat al bell mig del parc natural abans que aquest estigués protegit.

Des de cala Montjoi resseguim el perfil costaner per una pista que recorre l’espai protegit de Punta Falconera Cap de Norfeu, un territori al vessant sud del Pení format per relleus escarpats que s’endinsen a la mar formant petites cales i penya-segats. Remuntem un tram fins al coll de La Cruïlla des d’on un suau descens per un terreny muntanyós amb la punta mes oriental de la península ibèrica com a teló de fons, el Cap de Creus, ens torna al punt de sortida, Cadaqués.

Gener de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Can Causa. Restaurant el Bulli.

ALLOTJAMENT/RESTAURANTS
http://www.turismocadaques.com/