Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Alt Urgell
AUR 003_Peramola
Espai d’Interès Natural de la Serra de l’Aubenc i Roc de Cogul. Serra de Sant Honorat i Roca del Cor
Peramola_Sant Salvador_Confòs_Cortiuda_Pallerols_Peramola.
Mapa Comarcal. Alt Urgell. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapa Comarcal. Noguera. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).


Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 1230 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
NOG 014_La Torre de Rialb
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Ruta solitària i feréstega que recorre la Serra de Sant Honorat i la Roca del Corb, formacions rocoses de conglomerat que recorden el massís de Montserrat, la vessant sud de la Serra de l’Aubenc, totalment encinglerada i porta d’entrada al Pre-Pirineu i les profundes valls que aboquen les seves aigües al pantà de Rialb.

La ruta s’inicia per la pista asfaltada que marxa pel torrent de Peramola en direcció a Cortiuda. La deixem més enllà per una pista a la dreta, amb trams de fort pendent, per pujar fins la base de la Roca del Corb. En deu minuts s’accedeix a peu a la aèria cima on s’ubica la petita capella romànica de San Salvador. Les vistes i les sensacions són impressionants. Destaca la gran panoràmica cap al nord de la imponent mola de parets verticals de Sant Honorat i la vessant sud de l’encinglerada i abrupta Serra de l’Aubenc en tota la seva amplitud. És millor no passar de llarg.

La ruta continua vorejant la Roca del Corb i torna a baixar al torrent de Peremola per reprendre de nou la pista que passant per la finca de Confòs ens porta fins les restes de l’antic poble de Cortiuda, nom de possible arrel basca que ja es troba documentat al segle X escrit Curtizda, i que podria significar “paratge de les corbes, amb referència als conglomerats del Corb i Sant Honorat.

Des de Cortiuda iniciem el descens cap a la profunda vall de la Riera de Rialb per una pista pedregosa i descalçada. Durant la baixada gaudim d’una amplia panoràmica on destaquen les serres de Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies. La pujada fins l’atalaia natural on s’ubica l’ermita medieval de Pallerols es fa feixuga i llarga. A Palleroles continuem en direcció a la masia Ampurdanès. Anem guanyant metres per la vessant de la muntanya de Sant Marc i ens entretenim amb les agraïdes vistes de les valls que aboquen les seves aigües al riu Segre i que recull el pantà de Rialb. Prop del cim de Sant Marc gaudim d’una merescuda baixada al fons de la vall des d’on retornem a Palmerola.

Maig de 2012