Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Berguedà
BER 037_Llinars
Espai d’interès natural del Tossals i Serra de Queralt. Pla de Campllong
Llinars_Sant Serni_Castellar del Riu_Pla de Campllong_Pi de les 3 Branques_Coll de la Cabra_Coll de Jouet_Capolat_Taravil_La Vall d’Ora_Llinars
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 43 Km
Desnivell: 1000 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 010_Berga
BER 029_Montmajor
BER 031_Espunyola
BER 036_Llinars (Castellar del Riu)
SOL 003_Sant Llorenç de Morunys
SOL 005_Vall d’Ora (Navès)
BER 038_Llinars (Castellar del Riu)
BER 044_Berga
BER 045_Avià
BER 051_Montmajor
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Lo Pi de les Tres Branques

L’objectiu de la ruta és un arbre monumental que Jacint Verdaguer va convertir en símbol dels Països Catalans amb el poema "Lo Pi de les Tres Branques" ubicat en un bonic pla d'alta muntanya. Torna al lloc de sortida per l’altiplà tancat per les cingleres de Capolat, Trasserres i Tiravil i per una trialera que ens permet baixar a la Vall d’Ora. Paisatges de la història de Catalunya.

La ruta comença des de la Cantina de Llinars seguint la carretera en direcció a Berga. La deixem quan trobem a l’esquerra la pista que puja a l’ermita de Sant Serni. A partir del mas Casa d’en Blanc el camí és asfaltat fins al Pla de Campllong, però l’evitem al cap de poc per una camí a l’esquerra que s’enfila i passa just per sota de la cinglera del cim de Rocatercana. Arribem al nucli de Castellar del Riu i fins al bonic Pla de Campllong on hi ha el Pi de les Tres Branques, símbol del nacionalisme català i declarat arbre monumental pel govern català.

Reculem per continuar per la pista que volta la serra dels Lladres pel Coll de la Cabra i passat el túnel de la Mina iniciem una llarga travessa pel plans de Capolat, Tresserra i Taravil, tancats al sud per poderoses cingleres, i retallant l’agresta cinglera de la Serra del Tossals, al nord. Petits nuclis com Capolat i Tarabil són excepcionals miradors naturals les vistes dels quals abracen cims aparentment llunyans com el Taga, el Montseny, la Serra de Sant Llorenç dels Munts i l’Obac i Montserrat.

Al final del nostre trajecte per l’altiplà, la pista baixa de cop cap a la Rasa de les Canals i s’acaba. Un sender ens connecta amb la Vall d’Ora encara que, en un primer moment, la cinglera sembla una paret infranquejable. Recorrem la Vall d’Ora en direcció nord. En el trajecte trobem a l’esquerra la pista, que en pocs metres, porta a Sant Pere de Grau d’Escales, de visita obligada. Encara ens queda el plat fort del dia, salvar la cinglera del Mirador dels Presidents, un centenar de metres de desnivell de pujada constant per terreny pedregós i de fort pendent per acabar la ruta.

Desembre de 2011

CENTRES D’INTERÈS
Ermita de Sant Serni. Pi de les Tres Branques. Sant Martí. Sant Quintí de Taravil. Sant Lleir. Sant Pere de Grau d’Escales

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Càmping Vall d’Ora
La Cantina de Llinars. Tel. 93 821 09 86