Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Berguedà
BER 053_Estany de Graugés
Vall del Llobregat.
Estany de Graugés_Berga_Sant Quirze de Pedret_Cal Rosal_Sant Vicenç d’Obiols_Estany de Graugés
Mapes Comarcals de Catalunya. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 785 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 001_Berga
BER 006_Colonia El Rosal
BER 010_Berga
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
L’Estany de Graugés: Un oasi inesperat.
Sortida popular en BTT i dinar a l’Estany de Graugés un lloc fresc a l’estiu amb abundant vegetació, ocells i espais verds ideals per al lleure on els nens i animals domèstics disposen de lloc per córrer i jugar.

Comencem la ruta al pàrquing del restaurant per la porta d’entrada a l’estany. Només penetrar a l’interior ens adonem de la singularitat del lloc, ciclem per un oasi inesperat al bell mig del paisatge agrícola del baix Berguedà al peu de les muntanyes de la Serra de Queralt. Construït a la darreria del segle XIX per la família Rosal, gaudeix avui d'un magnífic i deliciós cinyell de vegetació centenària, que s'emmiralla en la quietud de les aigües, pertorbada només per les ones dibuixades pel pas parsimoniós d'ànecs i cignes.

Sortim de l’estany per l’altra porta i marxem en direcció nord per arribar a Berga. En el trajecte passem per la Creu de la Pinya on una placa recorda la última batalla entre Carlins i Lliberals que es va lliurar en aquest indret.

Travessem Berga per tres punts emblemàtics: el carrer Major, la plaça Sant Pere amb aroma de Patum i el Passeig. Sortim pel camí asfaltat que surt al costat del cementiri i baixa com un llamp al fons de la vall del Llobregat.

Accedim a Sant Quirze de Pedret pel pont medieval del mateix nom amb quatre arcs desiguals i molt ben restaurat. Sant Quirze de Pedret és una obra cabdal de l‘arquitectura preromànica. L’edifici es bastí entre els segles IX i X amb aportacions d’època romànica. Conté la reproducció d’importants pintures murals de l’època.

Tornem al pont. A l’altra banda hi ha la ruta del carrilet que pujava fins a Guardiola. Ciclem en paral.lel al riu fins a Cal Rosal, una colònia textil de les moltes instal.lades al costat del Llobregat.

A l’altra banda del riu, surt una pista que puja a Sant Vicenç d'Obiols, un temple preromànic, voltat d’una necrópolis, que s’alça sobre una plataforma de pedra sorrenca a la riba dreta del riu Llobregat.


Tornem a l’Estany de Graugés pel Colletó d’en Ballús enllaçant pistes que ens porten de nou a l’estany, on entrem per la porta que hem sortit.

La terrassa del restaurant és un bon lloc per acabar la ruta.


Juny de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Sant Quirze de Pedret. Via Verda del Carrilet. Sant Vicenç d’Obiols. Estany de Graugès

RESTAURANTS
Cal Garreta. Tel. 938.230.154