Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Berguedà
BER 047_Viladomiu Nou
Parc Fluvial del Llobregat. Riera de Merola. Serrat dels Pinyers. Roques Ratllades. Tossal d’Irene.
Viladomiu Nou_El Guixaró_Cal Prat_Puig-reig_Cal Ponç_Viladomiu_Cal Vidal_Cal Manent_Santa Maria de Merola_Sobiraneta_La Rovira de la Bassa_Fonogedell_L’Esgleiola_Casserres_Viladomiu Nou
Mapa digital Comarcal. Berguedà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 41 Km
Desnivell: 666 m
Temps: 4 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BER 013_Puig-reig
BAG 028_Navàs
BAG 041_Navàs
BER 045_Avià
BER 048_Cal Marçal
BER 058_Casserres
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El Parc Fluvial del Llobregat: les Colònies Industrials

El Baix Berguedà atresora a l’entorn fluvial del riu Llobregat el testimoni viu del procés d’industrialització de Catalunya. Un viatge al passat per descobrir com vivien i s’estructuraven aquests sistemes de producció que van impulsar l’economia catalana fa cent anys.

La primera part de la ruta des de la colònia tèxtil de Viladomiu Nou fins la colònia de Cal Manent és un viatge per la història recent vinculada a la revolució industrial. La segona part del viatge transcorre per l’altiplà entre les valls del Llobregat i el Cardener, boscos de pinedes i rouredes consolidats i altres que reneixen d’antigues cendres, camps de conreu de masos i petits nuclis aparenment isolats ubicats en relleus erosionats per l’acció fluvial.

El tram que resseguix el Llobregat és conegut com la Ruta de les Colònies Tèxtils. Un tram de 12 quilòmetres per senders amb algun tram no ciclable que ralenteix el trajecte i que enllaça les diferents colònies i fàbriques a la riba del Llobregat.

Des de Cal Manent, l’última de les colònies que visitem, anem a buscar la vall que ha erosionat el riu Merola. Iniciem l’ascensió cap a la part alta de l’altiplà, on s’ubica el petit nucli de l’Esgleiola i punt d’inflexió de la ruta, des des de l’ermita de Santa Maria de Merola. Anem guanyant alçada contínuament durant 15 quilòmetres, primer per la vall seguint el camí ral de l’Ametlla de Merola a Viver i després per les carenes que sobresurten de la fondalada, passant per Sant Miquel de Fonogedell.

Des del petit nucli, comencem el retorn al punt de sortida per pistes que, passant per Casserres, transcorren per la part alta de la vall de la riera de Clarà fins que sobtadament caiem de nou al fons de la vall del Llobregat.

Desembre de 2012

CENTRES D’INTERÈS
Santa Maria i Castell de Merola. Sant Miquel de Fonogedell