Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Vallès Occidental
VOC 006_Matadepera
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
Matadepera_Les Pedritxes_La Casa Nova de l’Obac_Rellinars_Coll de la Creueta_La Balma del Puig_Mura_Sant Lleïr_Coll de Creu Gener_Coll de la Caseta_Mare de Déu de les Arenes_Coll de la Rocassa_Collet de Cabrafiga_Can Torres_Matadepera
Mapes Comarcals de Catalunya. Vallès Occidental 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 67 Km
Desnivell: 2250 m
Temps: 7 H 0 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 022_Mura
BAG 034_El Puig de la Balma
BAG 032_Mura
BAG 033_El Pont de Vilomara_
BAG 037_El Pont de Vilomara
BAG 042_Castellbell i El Vilar
BAG 045_Castellbell i El Vilar
VOC 007_Matadepera
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Volta que embolcalla el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i que ens permet descobrir el singular paisatge d’aquest massís i l’empremta de l'establiment humà que l'ha ocupat al llarg dels segles, pedalant sempre sense sortir del perímetre de l’espai protegit.

Un repte esportiu exigent però d’elevat interès cultural i geològic. Una aventura entre cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya. Pedalarem per una muntanya perforada per més de tres-centes coves i avencs.

Resseguirem un tram de l’antic camí ral de Barcelona a Manresa, una de les rutes més importants del segle XIX, que al seu pas pel massís era de gran activitat bandolera; en la memòria popular han quedat gravades les malifetes, reals o llegendàries, de Capablanca. Gaudirem del territori i de la solitud que el vesteix, malgrat estar prop d’entorns altament habitats. Ens meravellarem amb la masia del Puig de la Balma, construïda a l’aixopluc d’un enorme avenc. Ens sorprendrem amb el pintoresc poble de Mura, de marcat caràcter medieval, amb carrers, places i raconades que conserven tot el seu encant,i lloc ideal per fer-hi una parada per recuperar forces.


Iniciem la ruta a la plaça on hi ha l’església, pel carrer de vianants que marxa en direcció nord. Continuem en paral·lel a la riera de les Arenes fins enllaçar amb un sender que puja a les Pedritxes. Continuem pel GR que va guanyant alçada fins la carena de la Serra de les Pedritxes. Enllacem amb una petita pista per sota de la Torreta de l’Obac que marxa a l’esquerra fins la Casa Nova de l’Obac.

Continuem en direcció a la Casa Vella de l’Obac, que deixem a l’esquerra, i baixem a la vall de la Riera de Rellinars per la carena del Serrat dels Ginebres tot gaudint de bones vistes del Massís de Montserrat. Just travessem la riera, ens desviem per un corriol a l’esquerra que després d’una marrada torna a la riera. Passem per les Fonts de Rellinars, on trobem aigua fresca i abundant.

Arribem a Rellinars, on continuem per la pista que passa entre el cementiri i l’església i puja a la masia de Casajoana. Continuem pujant per fortes rampes fins la pista de la Carena del Panissar, que seguim en direcció a Coll de Gipó. En el trajecte, a l’altra banda de la vall de Mata-rodona, s’aixeca imponent el castell del Farrell. Arribant al coll, ens desviem a la dreta per una pista secundaria que ens baixa de cop al fons de la vall, on canviem la direcció que portem. Iniciem l’ascens al Coll de la Creueta, primer resseguint la Riera de Santa Creu i a continuació per la vall del Torrent del Còdol Llarg. De nou trobem trams exigents fins arribar al coll.

Ens dirigim cap a la Balma del Puig. Per arribar-hi cal desviar-se a la dreta, desprès d’una forta baixada i de passar una torre d’alta tensió, per una pista secundària. Tot just travessada la riera, prenem un sender a l’esquerra que passa ben bé per damunt de la gran balma on hi ha el mas del Puig,

Continuem per un sender PR que baixa al torrent i continua per una pista que, perfilant el serrat, ens porta a Mura. Al poble continuem per una pista que passa per damunt de l’ermita de Sant Antoni i que enllaça amb un sender que ens puja fins a Sant Lleïr. Sortim a la carretera, que travessem, i baixem fins al mas de la Vall. Continuem per una bona pista que ens permet travessar la Carena de la Vall a través del Coll de Creu Gener.

Ràpida baixada per una bona pista a l’altra banda de la carena. A la part baixa travessem la riera i ens dirigim cap al mas les Solanes, que deixem a la dreta, i continuem fins al Collet de la Caseta. Continuem pujant per la carena en direcció sud. Quan trobem la senyalització per arribar a un dolmen megalític, ens desviem de la pista per un sender marcat amb unes fites de pedres i que porta al Castell de la Pera. Després d’un tram amb vegetació espessa que dificulta la ciclabilitat, arribem a un ressalt rocós des d’on gaudim d’una bona panoràmica del vessant est del Montcau i de la bonica Vall d’Horta. En aquest punt deixem el sender que duu al castell i prenem una trialera a la dreta, molt tècnica, que ens porta al Mas d’Agramunt.

Ràpida baixa per la vall fins passat el trencant del mas Comadran. Ens desviem per una pista a la dreta amb senyalització de GR que ens passa a l’altra banda de la Serra del Bonaire. Ràpida baixada fins trobar una pista asfaltada. Continuem baixant un bon tram pel mateix llit del torrent. Ens desviem per un camí a la dreta que ens puja a l’ermita de la Mare de Déu de les Arenes. Continuem per la pista i enllacem amb un camí que ens porta fins al Torrent del Sabater. Iniciem l’última i definitiva pujada de la ruta, amb rampes molt fortes que, seguint senyalització de GR, ens porten fins al Collet de Cabrafiga i el mas Can Torres, des d’on iniciem el descens fins a Matadepera.

Juny de 2013

CENTRES D’INTERÈS
La Balma del Puig. Castell de la Pera