Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Val d`Aran
VAR 006_Salardú
Naut Aran. Reserva Natural Alt Aneu. Pla de Beret. Montanha de Beret. Val de Ruda
Salardú_Unha_Bagergue_Coret de Salardú_Estació de Baqueira Beret_Coll dels Arcoïls_Port de la Bonaigua_Cabana de Locampo_Tredòs_Salardú.
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).


Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 1620 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VAR 003_Arties
VAR 004_Vielha
VAR 010_Garòs
PAS 017_Sorpe
VAR 008_Salardú
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Envistes del Montardo i l’Aneto

Ruta exigent, d’extenses i espectaculars panoràmiques, que assoleix el Coll dels Arcoïls (2.330 m) per la pista de fort pendent que puja en paral·lel a les pistes d’esquí. La tornada passa per l’espectacular Val de Ruda, on arribem per un sender tècnic desprès de baixar al Port de la Bonaigua per una pista on cal controlar la frenada degut a la forta inclinació.

Des de Salardú anem fins a Unha per carretera. Just travessar el pont sobre el riu Unhòla prenem l’antic camí que comunicava aquesta població amb Bagergue. Un túnel de vegetació ens acompanya durant tot el trajecte, de vegades amb fortes pujades i amb alguns trams que conserven l’empedrat que dificulten la progressió.

Arribem a Bagergue per l'església parroquial de Sant Feliu, d'origen romànic. El nucli històric del poble forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Iniciem la pujada al Pla de Beret. Ara la pista és més còmoda i s’eleva sobre la vall de manera constant. Les aèries vistes de què gaudim són impressionants. L’Aneto, amb la seva glacera, cada vegada més reduïda, acompanya la cadència de la pedalada. Als nostres peus, mentre avancem cap el Pla de Beret, es despleguen, immenses, les allargades valls glaciars de Ruda i Aiguamog; cobertes d’un verd impertorbable, donen accés al Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici des de la Vall d’Aran.

Arribem al Pla de Beret, un gran pla situat a 1.860 metres d'altitud, capçalera de la Noguera Pallaresa i la Garona, cobert de prats naturals, els més extensos d'Aran. Continuem per la pista que ens porta còmodament a l’estació d’esquí de Baqueira Beret. Comença el tram més exigent de la ruta, ja que hem de salvar un desnivell d’uns 500 metres en poc menys de 5 Km per assolir el Coll dels Arcoïls. La primera part, fins la vall d’Arcoïls, és una pujada constant però assequible. La segona part, fins al coll, és una pista amb trams de fort pendent, on la inclinació i el pedregam ens obliguen a posar el peu a terra per progressar: lamentem que no funcioni el telefèric.

Des del coll tenim una bona perspectiva de la línia d’abruptes cims que tanquen el parc natural. Podem veure clarament els principals: Montardo, Tuc de Ratera, Saboredo i Bassiero.

Iniciem el descens al Port de la Bonaigua. El pendent és tan pronunciat que ens obliga a extremar la precaució i posar a prova el domini de la frenada per no derrapar. Al Port de la Bonaigua continuem per la pista que marxa a l’altra banda de la carretera, just a un centenar de metres. Quan la pista s’enfila cap a la Peülla la deixem per un sender que baixa cap al fons de la Val de Ruda. El sender és molt tècnic i exigent físicament.

Un cop arribem a la vall només ens resta fer una bonica, llarga i plaent baixada, un premi merescut, recorrent tota la vall fins a Salardú.

Juliol de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Feliu de Bagergue

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.nautaran.org