Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Val d`Aran
VAR 012_Es Bordes
Bosc Varicauba. Montcorbison. Tuc de Mieidia. Val dera Artiga de Lin
Es Bordes_Eth Pont d’Arròs_Aubert_Refugi de Plan Batalhèr_Bassa d’Oles_Cabana de Gèles_ Mair de Diu des Nhèus_Es Bordes
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).


Resum
Distància: 32 Km
Desnivell: 1030 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VAR 004_Vielha
VAR 005_Aubèrt
VAR 015_Aubert
VAR 016_Gaussac
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De la Bassa d’Oles a l’Artiga de Lin

La Bassa d'Oles és un espai molt conegut i força freqüentat pels aranesos. Des d’aquest lloc emblemàtic, per camins i senders d’alta muntanya als peus del Montcorbison connectem aquest punt amb la preciosa vall d’Artiga. Una aventura esportiva de grans panoràmiques que requereix una bona tècnica i domini de la BTT.

Sortim d’Es Bordes pel Camin Reiau o Camí Reial que, passant per Eth Pont d’Arròs, ens porta prop d’Aubert. Un tram en què la proximitat de la Garona ens regala ambients ombrívols molt refrescants.

Just abans d’arribar a Aubert, quan trobem un camí rural asfaltat, el seguim a la dreta. Transitem còmodament fent llargues llaçades immersos en un extens i dens bosc d’avets conegut com el “Bosc Varicauba”, un dels paratges naturals més bonics de la Val d’Aran. Connectem amb el camí que porta de Bausec a l’Artiga de Lin i que a l’esquerra porta a “Airau Naturau Plan Batalhèr”, una zona de pic-nic rodejada d’avets d’un intens color verd. Aquesta àrea té una particularitat extreta d’una encantadora tradició original de Suècia i adaptada aquí amb el nom “Er Auet des Chuquetes”, que en català seria “L’avet dels xumets“. Les famílies hi porten aquí el xumet perquè el nen deixi d’utilitzar-lo i el pengen de l’arbre.

Deixem la zona d’esbarjo i enllacem amb la carretera, amb alguns trams feixucs, que puja a la Bassa d’Oles. A mig camí (hi ha una màquina excavadora espatllada) surt una pista que porta directament a les bordes de Gelès fent una drecera (us podeu descarregar també el track d’aquesta variant). La bellesa del petit llac, envoltat d’avets i pi roig, i la facilitat per arribar-hi en cotxe, fan que sigui una zona molt freqüentada per famílies.

A partir d’aquí, per als bikers comença l’autèntica aventura. Des de l’aparcament de la Bassa d’Oles surt a l’esquerra del Refugi dera Piusa una pista forestal que a partir de la Borda de la Vila transita entre prades fins a la Borda dera Pleta des Anhèths. Aquí acaba la pista. El lloc és extraordinari. L’ànima queda totalment negada d’una dolça serenitat i el batec del cor s’assossega ràpidament després de l’esforç. El bestiar pastura a prop d’un abeurador que escup abundant aigua fresca. Les panoràmiques són extenses i des d’aquesta talaia encatifada de prats verds es dominen les serres del marge dret del Garona. Un espectacle superb i vivificant.

Seguirem ara el PR115 fins la Cabana de Gelès, un corriol aeri que volta per sota del cim del Montcorbison, una trialera força fresada amb vistes excel·lents i en general molt assequible, exceptuant algun tram, que farà les delícies dels amants d’aquest tipus de camí.

A partir de la borda comença el tram més difícil de la ruta. Primer una pista força en desús puja cap al bosc voltant el Pic de Mieidia. Quan la pista s’acaba continuem per un sender que transita per l’abrupte i vertical vessant occidental del pic i que desprès d’un llarg flanqueig baixa sobtadament cap a la Val dera Artiga de Lin. Tot aquest tram només és ciclable per a gent amb bona tècnica i experta en aquests tipus de terreny i situacions. La proximitat de la Maladeta i les imatges escadusseres de la profunda vall encongeixen el cor i aviven la tensió, d’altra banda necessària per reeixir en els trams més complicats. Davant la inseguretat, sempre és aconsellable baixar de la bici i caminar.

Trobem sobtadament una pista a la cota 1.300. Relaxem la musculatura i ens deixem caure plàcidament al fons de la vall de l’Artiga de Lin, una bellíssima vall, punt de sortida cap a l’Aneto, atapeïda d’un sense fi de barrancs que vessen generosament les aigües al riu Joeu.

Un plàcid i contemplatiu descens per la vall ens porta de nou al punt de sortida, Es bordes

CENTRES D’INTERÈS
Bassa d’Oles. Mair de Diu des Nhèus.

ALLOTJAMENT/RESTAURANTS
http://www.visitvaldaran.com/ca/

CARTOGRAFIA
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).