Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Val d`Aran
VAR 013_Arties
Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Vall de Valarties. Ticó Blanc. Mont-Romies
Arties_Bordes de Ressèc_Cabana de Mont-Romies_Cabana de Pruedo_Arties
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).


Resum
Distància: 22 Km
Desnivell: 835 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VAR 003_Arties
VAR 004_Vielha
VAR 010_Garòs
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El Camin dera Cambra d’Arties

El Besiberri i el Montardo són els eterns vigies que vetllen la bonica vall de Valarties per la qual pedalarem per assolir la collada de Pruedo. Des de la cabana del mateix nom, un fantàstic i aeri sender que perfila la serra de Mont-romies ens deixa a Era Cambra d'Arties, des d’on iniciem un preciós descens, combinant pista i senders, al punt de sortida.

Des del bonic poble d’Arties enfilem per camí rural asfaltat la vall de Valarties, solcada per les aigües que baixen amb bravesa des dels vessants nord dels majestuosos i emblemàtics cims de Bessiberri i Montardo.

Arribant a les Bordes de Ressèc, als bonics Plans de Nera, punt d'accés al Parc Nacional d'Aigües Tortes i Sant Maurici, enfilem per la pista que puja a Coret de Pruedo. El camí va guanyant alçada per una fantàstica i ombrívola avetosa, amb exemplars realment magnífics, fins a les amples prades que es despleguen al voltant de la Cabana de Loseron. Des d’aquí a la Cabana de Pruedo, sota mateix de la collada, el pendent menys pronunciat ens permet gaudir de l’entorn feréstec que comprimeix la vall, amb cimals altius i barrancs que cauen verticals al fons de la vall. Tot un espectacle visual d’essència pirinenca.

En direcció a Coret de Pruedo ens desviem per una pista secundària que més tard es converteix en un corriol. Sota les nostres rodes, amagades als nostres ulls passen les canonades que recullen l’aigua de l’Estanh de Montcasau i la porten fins la Cambra d’Aigües d’Arties, des d’on cau vertiginosa i oculta fins a la central elèctrica d’Arties.

El Camin dera Cambra d’Arties, un antic camí de vagonetes emprat durant la construcció de les rescloses d'alta muntanya, és màgic, sublim: grans blocs granítics sovintegen durant el trajecte barrejats entre la vegetació, trams aeris sobre vessants extremadament verticals i escarpades i, quan sembla que el camí no te continuïtat, un parell de túnels penetren la muntanya convidant-nos a seguir. Cada pedalada per aquest camí planer, tècnicament assequible i un exemple de tenacitat, ens fa créixer damunt la bicicleta.

Arribem a la Cambra d’Aigües, on cal remuntar per unes escales fins la part superior. Trobem un sender, amb algun tram poc fresat que inicialment dificulta l’orientació, que va a buscar el Barranc de Zedo, baixa de cop un centenar de metres (un tram tècnic) i surt de la clotada per la dreta per un corriol, ara sí ben marcat i molt divertit, que ens porta fins als plans i la cabana de Mont-romies, un bonic i idíl·lic indret.

Iniciem una baixada vertiginosa per una bona pista que deixem per un camí a l’esquerra que trobem en una de les llaçades i que s’endinsa de nou cap al barranc. Desprès d’un curt tram de pujada, connectem amb un sender que passa per un esplèndid túnel de vegetació i que posarà la cirereta a una magnífica ruta. Molt recomanable.

Agost de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Cambra d’Arties.

ALLOTJAMENT/RESTAURANTS
http://www.visitarties.es/

CARTOGRAFIA

Val d’Aran. 1:40.000. Editorial Alpina (ICC).
Mapa digital Comarcal. Val d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).