Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Pallars Sobirà
PAS 004_Llavorsí
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Pui d’Urdosa. Cap de Baladredo. Serrat del Faro
Llavorsí_Tírvia_Montesclado_Coll de Trascollo_Coll de Baladredo_Mare de Dèu de Biuse_Llavorsí.
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Cerdanya. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 34 Km
Desnivell: 1400 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAS 001_Tírvia
AUR 011_Os de Civis
PAS 016_Llavorsi
PAS 012_Llavorsí
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta al Pic d’Urdosa

Ruta molt completa i exigent que puja per la vall on s’emplacen els pobles de Tírvia, Burg, Farrera i Montesclado, dóna la volta al Pui d’Urdosa pel coll de Baladredo i baixa trepidantment pel vessant oest del cim al fons de la vall de la Noguera Pallaresa. Una ruta per paisatges de bordes amb espectaculars vistes dels cims del Pirineu central que tanquen les valls d’Àneu, la Noguera de Cardós i Vallferera.

Des de Llavorsí anem per carretera fins a Tírvia, un poble que va perdre gran part del patrimoni arquitectònic i l’estructura medieval degut als intensos bombardeigs soferts a la guerra civil pel bàndol nacional. Un clar exemple dels estralls de la guerra.

Al SE del poble surt un sender que baixa cap al riu de Glorieta. Un tram molt bonic totalment ciclable que ens porta, un cop travessem el riu, a una pista que puja emboscada fins a Montcledo. La ruta continua a la part alta del poble per una bona pista que ens puja directament al coll de Trascollo. Una llarga pujada, força còmoda però sense treva, que a mesura que guanyem alçada ens regala unes magnífiques panoràmiques dels cims del Pirineu central que tanquen les valls d’Àneu, la Noguera de Cardós i Vallferera. Un espectacle per a la vista.

Al coll ens desviem a la dreta per una pista que s’acaba morint en un resalt rocós encinglerat, un mirador natural cap al cim de l’Orri. El camí continua per un fort pendent que evita l’abrupte vessant sud del Pic d’Urdosa, que cau en picat al fons de la vall. La pujada és exigent i amb les forces minvades, difícil de fer sense baixar de la bicicleta.

Arribem a un prat, punt culminant de la ruta on continuem endavant, deixant el camí que continua pujant cap al cim. La pista de baixada fins el coll de Baladredo està molt malmesa i hi ha algun tram de pendent molt fort on cal extremar la precaució. Un cop al coll iniciem, a l’altra banda del prat, un llarg descens fins al fons de la vall.

Durant la baixada trobem la font de Pardines on una creu recorda les víctimes de la batalla de Baladredo, on perderen la vida molts republicans de la Lleva del Biberó. Continuem baixant per un bosc frondós i esplendorós, antany testimoni de cruels matances, i ara remanso de pau i tranquil.litat fins a una petita esplanada on hi ha el santuari barroc de la Mare de Déu de Biuse, voltat de bordes; tot el conjunt ara restaurat i visitable s’alça sobre les restes del petit poblet medieval del mateix nom. Acabem de baixar al fons de la vall i tornem a Llavorsí per la carretera.

Juny de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Batalla de Baladredo. Santuari de Biuse

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
http://www.llavorsi.cat/

Llibres BTT de la zona
El Pallars Sobirà en BTT. Xavier Agut. Col.lecció Azimut de Cossetania Edicions