Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Pallars Sobirà
PAS 008_Escaló
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Escaló_Torre d’Escaló_Escart_Coll de Pedres Blanques_Refugi dels Quatrepins_Coll de la Creu d’Eixol_Super Espot_Castell de Llort_Collet del Terrissaire
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 1400 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAS 014_Escaló
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
D’Escaló a Espot pel coll de la Creu d’Eixol

Ruta de paissatges d’alta muntanya espectaculars i solitaris que s’endinsa als límits perifèrics del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i que, després d’un vertiginòs descens, torna a Escaló per l’antic Camí Ral que duia a Espot, un sender de singular bellesa del qual fruiran tots els amants de les trialeres.

Iniciem la ruta per una carretera de forts desnivells, estreta i aéria que, evitant el profund i angost barranc format pel riu, duu a Escart. Pel camí trobem l’antiga torre de guaita del poble datada del segle XI i ubicada estratègicament a l’entrada de la vall d’Àneu i la confluencia de la vall d’Éscart, i si no aixequem el cap per l’esforç de la pujada, ens perdrem la curiosa ermita de la Mare de Déu de la Roca, excavada literalment a la paret rocosa que s’aixeca a la nostra dreta.

Des d’Escart travessem el riu per l’antic pont romànic, i iniciem la llarga pujada que ens portarà al Coll de Pedres Blanques, ubicat a poc més de 2.000 metres. Pel camí entretenim la pedalada amb els frondosos boscos de pi roig i bedoll i en arribar al refugi de la Borda d’en Feliu, voltat de prats, gaudim d’extenses panoràmiques del Pirineu, destacant la silueta d’el Monteixo.

Al coll trobem la pista que puja al refugi de Quatrepins. Les vistes son realment impresionants i alhora una solitud corprenodera envaeix l’ánima. Continuem pujant fins al punt alt de la ruta, el Coll de la Creu d’Eixol. A l’altra banda veiem les pistes d’esquí d’Espot i els cims que l’envolten.

Iniciem una trepidant baixada, nomès interrompuda momentaneament quan la pista entra a la vessant nord del Cap de la Socarrada i el Pic Rossell. Sortim a Super Espot on continuem un curt tram per carretera, just fins que trobem una pista a la dreta amb les indicacions d’una ruta de BTT que seguim, primer per pista i després per sender, fins al pont del riu Escrita.

Continuem pel marge dret del riu per una bonica pista que porta al Collet del Terrissaire i les bordes del mateix nom. A l’esquerra, a 5 minuts hi havia l’antic Castell de Llort. Les seves restes, escasses, però visibles, són en un rocós turó envoltat de bosc. Era un castell gran, que ocupava un espai de més de 2.500 m². L'envoltava una muralla, que en alguns trams aprofitava la roca natural, i era reforçada amb torres, de les quals se'n conserva una força sencera.

Continuem endavant; la pista és converteix en un sender, senyalitzat amb marques grogues, que segueix part del recorregut de l’antic Camí Ral que duia d’Escaló a Espot i que durant uns dos quilometres farà les delicies dels amants de la BTT.

Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Torre d’Escaló. Mare de Deu de la Roca. Pont Romànic d’Escart. Castell de Llort

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
http://www.hotelcastellarnau.com/CA/hotel.html

CARTOGRAFIA
Mapa Comarcal de Catalunya. 1.50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

BIBLIOGRAFIA
El Pallars Sobirà en BTT. Xavier Agut. Cossetania Edicions.