Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Pallars Sobirà
PAS 014_Escaló
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Serra de Campmaior. Vall de Baiasca. Vall d’Escart
Escaló_Arestui_Baiasca_Coll de Rat_Borda Feliu_Escart_Escaló
Mapa Comarcal de Catalunya. 1:50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 1240 m
Temps: 3 H 45 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
PAS 008_Escaló
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
D’Escaló a coll de Rat. Volta a la muntanya d’Escart

Ruta que marxa pel marge esquerre de la Noguera Pallaresa seguint el sender de Sant Pere de Burgal per fer l'ascensió al coll de Rat per la vall d'Arestui-Baisca. Al coll hi ha unes majestuoses panoràmiques del territori que presideix el cim del Montsent de Pallars, encatifat de verdes pastures al vessant est. Tornem a Escaló en un ràpid i trepidant descens per la vall d'Escart.

Sortim d’Escaló pel sender que marxa pel marge esquerre de la Noguera Pallaresa seguint el sender de Sant Pere de Burgal. Deixem el sender que puja a l’antic monestir benedictí i continuem per la pista i sender que passa a tocar del riu. Hi ha algun tram de ciclabiliatat més tècnica degut al volum dels còdols que trobem. Sortim a la carretera que puja a Estaron, on anem a la dreta i continuem per la carretera que vertebra la vall fins trobar la desviació que per una petita carretera ens puja fins a Arestui i Baiasca. Deixem a la dreta l’entrada a Baiasca, on no cal arribar (hi ha, però, com a centre d’interès, l’esglèsia de Sant Serni, on es conserven les pintures romàniques originals).

Iniciem un llarg ascens entre boscos frondosos seguint la direcció de l’ermita de Sant Jaume i el refugi del Rasos. A la part alta deixem a l’esquerra la pista que duu a l’ermita. A partir d’aquí el pendent es suavitza i ens fa més cómode la pedalada. Quan sortim del bosc el paisatge s’obre sobre la vall de Baiasca i ens permet unes vistes impresionants sobre els cims del Pirineu pallarès. La vista s’allarga fins a la mateixa Pica d’Estats, el cim més alt de Catalunya. Canviem de vessant un cop assolit el coll de Rat. Des d’aquest punt les vistes son majestuoses: verdes valls d’alta muntanya amb extenses pastures, coronades pels cims que fan companyia al Montsent de Pallars. Un espectacle per als ulls.

Fem un tram pedalant per aquest idíl·lic paisatge fins trobar la pista que baixa per la vall d’Escart. Fem una parada a la borda Feliu, voltada de verds prats on pasturen plàcidament ramats de vaques, abans d’iniciar el trepidant descens cap al fons de la vall. Diferents espècies vegetals passen fugaçment davant nostre a mesura que perdem alçada.

Arribem al petit nucli d’Escart, on una petita carretera, molt aèrea cap a la part final, ens baixa a velocitat vertiginosa cap al punt d’inici de la ruta. Alerta en el descens, ja que la carretera és d’un sol carril i a la part baixa trobem un profund barranc on qualsevol maniobra en fals pot ser fatal. Entrem a Escaló per un sender que surt des de la torre de guaita que domina l’entrada de la vall d’Àneu.

Agost de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Monestir de Sant Pere de Burgal. Església de Sant Serni de Baiasca. Ermita Mare de Déu de la Roca. Torre de guaita d’Escaló

ALLOTJAMENT / RESTAURANTS
http://www.hotelcastellarnau.com/CA/hotel.html

CARTOGRAFIA
Mapa Comarcal de Catalunya. 1:50.000. Pallars Sobirà. Institut Cartogràfic de Catalunya