Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Barcelonès
BAR 002_Badalona
Parc de la Serra Litoral. Parc de la Serralada de Marina. Parc Fluvial del Besòs
Badalona_Montgat_El Masnou_Coll de Font de Cera_Alella Park_La Conreria_Poblat Ibèriques de Les Maleses_Collet de la Valençana_Poblat Ibèric de Puig Castellar_Santa Coloma de Gramanet_Badalona
Mapes Comarcals de Catalunya. Barcelonès 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 40 Km
Desnivell: 815 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Poblats ibers de la Serra de Marina. Entre el mar i l’interior.

Bonica ruta que transcorre per la serralada de Marina que uneix el litoral amb les valls interiors entre el Masnou i la desembocadura del Besos. Pedalareu primer arran de mar per continuar desprès per la carena que acull els jaciments arqueològic de Les Maleses i de Castellar, tots dos pertanyents als Laietans, un poble iber que habitava la part de costa que va des de la Tordera fins al sud del riu Llobregat.


Des del port de Badalona pedalem pel passeig marítim encadenant diferents camins que marxen entre el mar i les vies del tren que recorre el litoral. Tot aquest trajecte enganxat a la línia de la costa des de la desembocadura del Besós al Masnou ens permet anar identificant els diferents teixits urbans i elements singulars i està ple de llocs interessants, a banda de la bellesa paisatgística que suposa pedalar vora el mar. Llocs emblemàtiques com l’antiga fàbrica d’Anís del Mono, el Pont del Petroli, un pantalà de Badalona construït per a la descàrrega de productes petrolífers des dels vaixells cisterna, o les Tres Xemeneies de Sant Adrià, tres esquelets gegantins de formigó d’una bellesa inquietant, que amb una alçada de 200 metres formen part emblemàtica de l’”skyline” de la costa barcelonina.

Des del Masnou enfilem per costeruts carrers cap a la muntanya per la carena de la Serra de Teià. Un cop a la part alta la ruta segueix el GR 92 per la vessant sud de la serra. Perfilem la capçalera de la vall on s’ubica el poble d’Alella caracteritzat per un paisatge esgraonat de feixes que acullen les vinyes dels coneguts vins de la zona.

A partir de la carena que s’estén cap al sud des del Turó d’en Galzeran les panoràmiques sobre el Barcelonès es fan evidents i tenim un gran domini de tota l’àrea metropolitana que dona al mar. L’ocupació humana de la plana barcelonina als peus de la Serralada Litoral es evident i només els relleus dels turons de Barcelona es deslliuren de les edificacions.

Arribem a Coll de Montalegre, al lloc conegut com la Conreria que agafa el nom d’una antiga granja de la cartoixa de Montalegre, al límit septentrional del terme de Tiana (Maresme), edificada damunt les restes d’un antic monestir de monges agustines fundat durant la primera meitat del s. XIII i traslladat el 1362 a Barcelona. Passem ara al vessant nord de la Serra de Marina i iniciem el trajecte que ens durà als poblats Ibèrics de les Maleses i Puig Castellar.

Per arribar al primer d’ells prenem un sender que enllaça a través del Coll de Lliça els cims de Coscollada i de la Malesa. Pedalem enmig d’un túnel de vegetació que sobtadament desemboca en el poblat. La privilegiada panoràmica des del turó on s’arrenglen les estructures dels habitatges del jaciment de Les Maleses, amb el control de tot el Vallès, part del Barcelonès i del Maresme no és casual, sinó que respon a una necessitat defensiva i alhora, dominar visualment tot el territori.

El moment més àlgid d’ocupació del poblat fou entre els segles III-II aC. i molt probablement fou abandonat amb l’arribada de les tropes romanes. Tant els ibers de Les Maleses com els de Puig Castellar eren laietans, habitants de la Layetania, territori comprès entre el riu Llobregat i Tordera, abastant tot el Vallès. El poblat té una estructura urbana regular: cases de pedra, fang i fusta distribuïdes al llarg d'un carrer principal. Tot el conjunt estava protegit amb un mur defensiu perimetral.

Desfem un tram del camí fins connectar de nou amb la pista que baixa de la Coscollada (hi ha dos opcions, la primera que trobem tornant de les Maleses és molt tècnica) i que ens porta directament al poblat Puig Castellar.

Ubicat dalt del Turó del Polló, la seva ubicació és un excel·lent mirador de la Ciutat i de l’entorn metropolità i un lloc estratègic, ja que ofereix un ampli control visual que inclou la desembocadura del Besòs, el pla de Barcelona i bona part del Vallès i del Maresme. Sembla que fou fundat entre els segles V-IV aC i perdurà fins a l’inici del segle II aC. De forma el·líptica, el recinte fa 100 m de llargada per 50 m d’amplada i sembla que arribà a acollir unes quaranta cases, dada que permet calcular una població d’unes 200 persones.

Al voltant del Puig Castellar, a la zona plana, hi havia almenys dos assentaments dedicats principalment a l’agricultura i que depenien del poblat. L’abundància de troballes d’un cert valor econòmic fa pensar que fou abandonat de manera sobtada i inesperada, probablement durant la segona guerra Púnica.

Deixem el poblat per un sender que connecta amb una nova pista, i més tard amb un altra que farà les delícies dels amants de les trialeres i que és desenvolupa per la vessant ponentina del turó. Sortim de la vall i connectem amb el Parc Fluvial del Besòs, un espai públic ubicat al llarg dels darrers 9 quilòmetres de llera del riu, des de la confluència amb el riu Ripoll fins la desembocadura al mar Mediterrani, on un camí ben arranjat ens permet tornar de nou al punt de sortida còmoda i ràpidament.

Març de 2018

CENTRES D’INTERÈS
Poblat Íber de les Maleses. Poblat Íber de Puig Castellar

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://badalona.cat/