Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Baix Penedès
BPE 001_La Bisbal del Penedès
Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar. El Montmell. Serra de l’Home. Puig de la Cova. Puig F
La Bisbal del Penedès_Mas Bartomeu_Puig de la Cova_La Juncosa de Montmell_El Priorat de la Bisbal_La Bisbal del Penedès
Mapa Comarcal de Catalunya. Baix Penedès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 24 Km
Desnivell: 710 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BPE 002_La Juncosa de Montmell
BPE 003_Llorenç del Penedès
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Puig de la Cova: el Mirador del Baix Penedès

El Puig de la Cova s’aixeca imponent damunt la gran plana del Penedès i constitueix un mirador d’excepció del Baix Penedès. La ruta s’endinsa pel sud a l’Espai Natural Protegit del Montmell-Marmellar, un conjunt de relleus singulars on predominen les roques calcàries i paisatge totalment mediterrani. Malgrat el curt quilometratge, tot el trajecte es exigent ja que transita en bona part, tant de pujada com de baixada, per pistes de ferm pedregòs que dificulta la progressió damunt la bicicleta.

Sortim del poble en direcció al cementiri. Naveguem per bones pistes envoltats de vinyes per tot. Prop de la urbanització Papagai enfilem en direcció nord per anar a trobar la sortida del barranc del Torrent de la Costa. Al poc d’entrar-hi, ens desviem a l’esquerra per iniciar l’ascensió, primer al Mas Bartomeu i a continuació, el Puig de la Cova, punt d’inflexió de la ruta. Tot el trajecte és exigent ja que el ferm es, a banda d’algunes pendents fortes, molt pedregós i demana concentració i tècnica per progressar damunt la bicicleta.

Només començar a pujar veiem clarament l’objectiu de la ruta, el Puig de la Cova. Guanyem alçada feixugament entre les serres que es despleguen al sud de la Serra de Montmell, mantenint l’equilibri, apretant fort els pedals intentant no relliscar en un ferm realment pedregós. Més enllà del Mas Bartomeu, un mas en runes ubicat damunt una talai amb amplies perspectives de la plana del Penedès, el camí s’enfila de cop fins la carena de la Cativera. El paisatge que divisem carenant en direcció al cim és extraordinari. A la nostra dreta tenim l’imponent Montmell, coronat a ponent per l’antic castell, i als seus peus la bonica vall que cau mansament cap a ponent. Al mig de la vall s’assenta el nucli de Juncosa. Més enllà, aguditzant la vista cap a ponent, podem veure també el nucli de Rodonyà pertanyent a la Conca de Barberà. A la nostra esquerra veiem les profundes torrenteres que es despleguen des dels sinuosos relleus cap a la plana Penedès, la qual copsem d’una sola ullada.

Arribem a la bifurcació que baixa a la Juncosa. Primer anem a fer el cim, que presenta una dura rampa d’accès difícil de superar sobre la bicicleta d’una sola tacada. Dalt del cim les vistes son esplèndides. Gaudim de tot el territori del Baix Penedès, part del Camp de Tarragona, Montserrat i fins i tot el mar.

Desfem el camí fins a la bifurcació. La baixada a la Juncosa presenta trams molt drets i pedregosos que fan extremar la prudència. El trontoll es constant abans de sortir a la carretera de la Juncosa. No arribem al poble ja que prenem una pista en paral·lel al profund esboranc d’una cantera.

Continuem per un sender que passa entremig d’unes vinyes, una antiga pista que voltant el Puig Francàs porta a la urbanització del Priorat de la Bisbal (els carrer tenen noms de provincies d’Andalusia). El trajecte no és còmode de nou a causa del ferm pedregòs. El camí puja fins la carena dels Alts de Mas Seré per baixar de cop a la vall que penja per la cara sud del cim. A partir d’aquí el camí es fa més còmode i els sotrageig desapareix. Des de la urbanització anem per carretera fins la Bisbal de Penedès.

Setembre de 2017

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://bisbalpenedes.com/web/