Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Ripollès
RIP 031_Planoles
Parc Natural del Cadí-Moixeró. Pla d’Anyella. Puigllançada. Serra de Montgrony
Planoles_Dòrria_Pla de la Bassa_Les Colladetes_Collada de Toses_Pla d’Anyella_Collada del Pedró_Collada de les Tortes_Pla del Rus_Coll de la Creueta_Coll de Remoló_Nevà_Planoles
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 53 Km
Desnivell: 2200 m
Temps: 6 H 30 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 003_Planoles
RIP 022_Planoles
CER 014_La Molina
RIP 046_Ribes de Freser
CER 017 La Molina
CER 020_La Molina
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
De Planoles a la Molina

Possiblement la millor ruta d’alta muntanya, al mateix nivell que la del Puigmal, que es pot fer des de Planoles. Una ruta llarga i exigent que volta per la part alta la vall de Toses. Paisatges espectaculars i ambients solitaris a cada pedalada.

Anar a Dòrria evitant la carretera és possible. Des de Planoles pugem fins al càmping Masia de Can Foses. Continuem per una pista en direcció a Dòrria. Trobem el GR que puja del poble i el seguim. A partir del Torrent de la Lena, la pista s’acaba, continuem per un sender que va planejant fins sortir a Dòrria. La trialera és tècnica i ciclabe, exceptuant els trams més costeruts; és el preludi d’una gran ruta.

A Dòrria continuem per la pista que passa per damunt de la població, sempre seguint el GR. Passat el Torrent del Pla de les Salines ens desviem per una pista a la dreta. Sortim als prats de la Muntanya de Meians. Pujant al coll de la Creu de Meians, tantegem el millor camí, moltes vegades improvisant sobre la marxa, per anar fins al Pla de la Bassa. Un tram per prats d’alta muntanya amb vistes espectaculars sobre la vall, tancada pel Puigllançada i la Serra de Montgrony, els objectius als quals ens dirigim per finalitzar la ruta. Baixant des del Pla de la Bassa ens cal deixar la pista just abans d’arribar als Plans de la Casilla per un sender que baixa fins a un abeurador, prop d’una petita caseta, i des d’aquí fins al coll de les Colladetes on trobem la carretera que puja de Planoles. Un tram trialer de fàcil execució.

Continuem per una pista a l’esquerra de la carretera que ens porta fins a la Collada de Toses. Sempre per pista passem pel bonic Pla d’Anyella. A l‘estació d’esquí dels Alabaus, a la Collada del Pedró, prenem la pista que ens puja cap a la part alta dels remuntador. La pujada és exigent però les espectaculars panoràmiques del Pirineu de la Cerdanya i el Puigmal suavitzen l’esforç.

Un cop a sota de l’estació del remuntador, travessem la pista d’esquí i anem a buscar un corriol, més tard una pista clara, que marxa en direcció sud-est i baixa al Pla de Rus, un conegut lloc de pastura i transhumància, i des d’aquí fins al Coll de la Creueta. Continuem per la carretera que puja de Castellar de n’Hug durant poc més de tres quilòmetres, fins que trobem una pista a l’esquerra que, voltant la capçalera del Torrent de les Fontetes, enllaça amb la pista que puja fins prop del Coll de Remoló. Arribem al coll per un sender que hi puja pel mig del prat.

Des de la carena de la Serra de Montgrony contemplem, imponent, el Puigmal dominant tota la vall del Rigat. Iniciem el descens cap el fons de la vall. En un primer moment anem per corriols fets pel bestiar en direcció a un abeurador. Més enllà per sota veiem les traces clares d’un camí que marxa en direcció contrària i ens permet baixar als Plans de la Muntanya de Nevà. Un cop al pla, seguim les senyals i estaques que marquen l’itinerari d’un PR. Un tram trialer i divertit que finalment desemboca en una pista que ens baixa sense problemes fins a Nevà.

A Nevà, filant encara més prim i si volem evitar la carretera que baixa a Planoles, prenem la pista que puja al mas de Can Baldrich de Dalt, poc mes de 100 metres de desnivell, i ara sí, baixar per pista boscosa fins a cal Gasparó i per pista asfaltada al punt de sortida.

Sincerament, una ruta que no pots deixar passar.

Octubre de 2011


ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.elripolles.com