Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Ripollès
RIP 033_Llaés
Espai natural de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt. El Bisaura.
Llaés_Balma del Teixidor_Massats_Sant Jaume del Barretó_El morro del Quer_Castell de Milany_Ermita de la Mare de Déu de la Cau_Coll de la Bena_Pla d’en Ripoll_La Sala_Llaés
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 1260 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
OSO 011_Santa Maria de Besora
OSO 012_Santa Maria de Besora
OSO 024_Montesquiu
RIP 019_Vallfogona
RIP 023_Vallfogona del Ripollès
OSO 060_Sant Quirze de Besora
RIP 032_Ripoll
RIP 034_Vallfogona de Ripollès
RIP 035_Llaés
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Les ruïnes del Castell de Milany

De Llaés al castell de Milany. Pistes de muntanya poc humanitzades. Senders. Paisatges espectaculars. Vistes panoràmiques a totes bandes. Exigent. Inoblidable.

Des del restaurant la Serra en dirigim en direcció al castell de Llaés i el mas els Boixadors. Després d’un tram de fort pendent, que salva una cinglera, deixem la pista d’el Teixidor per una pista desdibuixada a la dreta que recorre per sobre tota la cinglera el marge dret de la riera de Milany, encaixada en un profund congost.

Just travessat el torrent del Burbau, que baixa de les balmes del Teixidor, ens desviem a l’esquerra, pujant per bonics prats flanquejats per una esbelta pollancreda. Arribem a la impressionant balma, habitada fins a mitjans del s. XX.

Continuem pel camí d’arribada a la balma des del Teixidor, una masia d’espectacular façana, i prenem la pista que entre prats i fagedes ens porta, perfilant la cinglera, fins el mas el Massats.

Travessem la riera de Milany i continuem per una bonica fageda, voltant completament el serrat, fins a trobar una pista que puja des de Santa Maria de Besora a Sant Jaume del Barretó. Un tram de forts pendents que acaben al pla de Marenyol, una gran esplanada de prats amb vistes espectaculars del Pirineu i Prepirineu del Ripollès i el Berguedà. Del pla al Barretó passem per una avinguda de faigs centenaris. Realment colpidor.

Deixem a la dreta l’ermita i la pista de coll de Forn i continuem de pla voltant la serra de Queralts. La parada al morro del Quer és obligatoria, un mirador natural, encinglerat i d’extenses vistes panoràmiques cap al Pirineu.

El trajecte des del mas de Milany fins al castell està totalment ple de trencades i reguerots degut a l’excés de trànsit de vehicles tot terreny que fan la ruta Vidrà_Vallfogona. Es tracta d’una pista en pujada en molts trams descalçada i totalment malmesa quan entra als terrenys tous de la fageda, plena de profunds xargalls que fan impossible el pas a qualsevol altre vehicle i, fins i tot, a ciclistes i senderistes: un fet totalment incoherent dintre d’un espai protegit. El tram és dur, especialment en èpoques de pluges o desglaç.

Pujar al castell de Milany és parada obligatòria per les vistes excepcionals: Bassegoda, Canigó, Puigmal, Cadí, Pedraforca, Ensija, el Lluçanès, Montserrat i Montseny. 380º de gran profunditat.

La tornada cap a Llaés no és fàcil peró no decebrà a ningú que sigui amant de les trialeres. Resseguim, primer per prats i després per sobre la cinglera, el PR que ens porta fins la aïllada ermita de la Mare de Déu de la Cau. Cal mantenir un respecte en els trams encinglerats, una caiguda podria ser faltal.

Des de l’ermita continuem baixant pel sender que marxa a la dreta. Passem una cruïlla sense deixar el sender en direcció a Llaés pel pla de Ripoll. La trialera acaba al coll de la Bena, on continuem per una pista que ens baixa fins al pla de Ripoll.

Deixem la pista de l’esquerra que ens porta directament a Llaés i continuem uns metres enllà per una altra a l’esquerra, que torna a virar a l’esquerra nomès entrar-hi, i ens porta fins al mas la Sala. Continuem per la pista d’arribada al mas per tornar al punt de sortida.

Abril de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Llaés. Balma del Teixidor. El Morro del Quer. Castell de Milany. Ermita de la Mare de Déu de la Cau

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
www.restaurantlaserra.es/