Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Ripollès
RIP 037_Sant Joan de les Abadesses
Serra Cavallera
Sant Joan de les Abadesses_Ogassa_Prat del Pinter_Sant Martí Surroca_Collada de la Caritat_Fogonella_El Reixac_Colònia Llaudet_Sant Joan de les Abadesses.Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
Mapes Comarcals de Catalunya. Ripollès. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 21 Km
Desnivell: 715 m
Temps: 2 H 0 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 010_Sant Joan de les Abadesses
RIP 018_Ripoll
RIP 021_Camprodon
RIP 038_Sant Joan de les Abadesses
RIP 040_Colònia Llaudet
RIP 041_Sant Joan de les Abadeses
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La ruta del Ferro i del Carbó d’Ogassa

Una ruta sense dificultats que puja a Ogassa per l’antic camí que provenia de l’estació de Toralles, convertit ara en una via verda, i que ens recorda el passat industrial de la zona quan s’explotaven les mines de carbó de les muntanyes d’Ogassa i Surroca. La segona part de la ruta torna a la vall per la feréstega i bonica vall del torrent del coll de Pal i a l’alçada de la colònia Llaudet travessa el riu Ter per un bonic pont penjant.

Sortim de l’estació de la ruta del Ferro i del Carbó per la via verda que puja fins a Ogassa. L’antic camí que servia per transportar el carbó que s’extreia a finals dels s. XIX presenta un parell de rampes fortes però està molt ben condicionat i és molt agradable de fer.

A Ogassa continuem per la carretera que puja a prat del Pinter i continua en ascens sense descans fins a Sant Martí de Surroca, un nucli amb una bonica ermita romànica, ubicada als peus de la cinglera de Pigolo de la Serra Cavallera i a la capçalera de la riera de Malatosta. Recorrem per una pista pavimentada el tram que ens separa de la collada de la Caritat, des d’on gaudim de extenses panoràmiques de la comarca del Ripollès.

El coll separa la vall de Malatosca, per la qual hem pujat, de la de coll de Pal, per la qual baixarem. Iniciem el descens passada la masia de Fogonella per una pista que marxa a la dreta. La baixada és molt bonica, ja que transcorre per una ombrívola fageda i ressegueix la riera que baixa engorjada i feréstega formant raconades de gran bellesa.

Arribant a la vall de l’alt Ter ens desviem a la dreta en direcció al Reixac per pista encimentada que ens porta a la colònia Llaudet. Passat el nucli ens desviem a la dreta baixant cap el riu, el qual travessem per un increïble pont penjant que es balanceja al nostre pas. A l’altra banda prenem la pista que conecta els masos de la Batllia i can Janpere amb la via verda d’Ogassa i ens permet tornar a l’inici de la ruta.

Juny de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Ruta del Ferro i del Carbó. Sant Martí de Surroca

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.santjoandelesabadesses.com/