Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Cerdanya
CER 016_Montellà
Parc Natural Cadí-Moixeró
Montellà_Cabana_Coll de Guilera_Coll de Jou_Coll de l’Home Mort_Refugi de Prat d’Aguiló_Coll de l’Home
Mapes Comarcals de Catalunya. Cerdanya 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 33 Km
Desnivell: 1310 m
Temps: 3 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
CER 011_Martinet
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La imponent muralla nord de la Serra del Cadí

El petit nucli de Montellà gaudeix d’un emplaçament privilegiat als peus del vessant nord de la serra del Cadí. La ruta proposada s’enfila cap el refugi de Prat d’Aguiló, ubicat en un paratge de prats idíl·lic i als peus de les poderoses parets de la serra i el conegut Pas dels Gosolans.

Montellà o Montellà de Cadí és una vila del municipi cerdà de Montellà i Martinet. Montellà era, històricament, el nucli important del municipi, ja que Martinet (com el seu nom indica) era tan sols una farga al costat del riu. Iniciem la ruta seguint el GR_150. Eix per recórrer a peu les serres del Cadí i el Moixeró, una de les referències per a l’excursionisme català i que en aquest tram connecta el poble amb el santuari de la Mare de Déu de Bastanist. La pista forestal que seguirem ens porta al mas la Cabana i presenta trams de fortes rampes on hem de pedalar de valent. Un cop voltem el Turó de la Canal comencem a gaudir de les primeres instantànies de la cara nord de la serra del Cadí, d’abruptes parets calcàries, que ens acompanyaran durant tot el viatge. L’accés fins la Cabana i el coll de Guilera el fem pel camí carreter que connectava els diferents conreus de farratge pels ramats, un tram zigzaguejant que ens facilita l’ascensió.

Al coll de Guilera trobem la pista que des de Montellà puja al refugi de Prat d’Aguiló. Un bonic tram, algun de fort pendent sortosament cimentat, que a mesura que guanyem alçada ens permet contemplar la feréstega vall de Ridolaina, bona part del Pirineu ceretà i de l’Alt Urgell, les serres properes del Moixeró i el Puigmal i que al punt culminant de la ruta, ens deleix amb les millors panoràmiques del dia, amb els cingles del Cadí que s’aixequen majestuosos i imponents.

Desfem el camí fins al coll de l’Home Mort on trobem el PR-124 que ens portarà fins al poble de Nas. El primer tram de descens al fons del torrent de Ridolaina el fem per una pista de desemboscar que quan s’acaba continua per un sender, tècnicament ciclable, que ens connecta amb una pista que travessa el torrent i que marxa pel vessant oest del Serrat de l’Avetosa fins al Pla de Nas i el poble del mateix nom.

Continuem pel PR en direcció al mirador de Nas per un antic camí, que ens baixa fins a una pista que prenem a l’esquerra ara seguint un nou tram del GR 150 que enllaça els nuclis de Bellver i Montellà. El sender ens portarà fins als nuclis d’Olià i Santa Eugènia de Nerella. A la sortida del poble fem un bonic tram emboscat però amb trams pedregosos que dificulten la ciclabilitat. Un tram curt que enllaça amb la petita carretera que porta fins a Montellà.

Novembre de 2014

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.calcalsot.com/