Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Cerdanya
CER 022_Puigcerdà
Espai Natural Protegit de Riberes de l’Alt Segre. Plana ceretana
Puigcerdà_Sant Martí d’Aravó_Bolvir_Sanavastre_Prats_Das_Alp_Escadarcs_Puigcerdà
Mapes Comarcals de Catalunya. Cerdanya. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 28 Km
Desnivell: 320 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
CER 002_Puigcerdà
CER 003_Bolvir
CER 006_Ger
CER 010_Queixans
CER 013_Puigcerdà
CER 018 Urús
CER 019_Puigcerdà
CER 025_Das
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta per la Baixa Cerdanya.

Volta per gaudir de la plana de la Cerdanya des de la seva capital pedalant a banda i banda del Segre i creuant-lo per una palanca. Un viatge apte per a tothom, pedalant per un espai de gran bellesa com és la Plana de la Cerdanya voltada d’altes muntanyes que donen un plus més a la sortida. Una volta per afeccionar-se a la bicicletaSortim de Puigcerdà seguint el camí ral, coincident amb el camí català de Sant Jaume que travessa la Cerdanya d’est a oest. Creuem el riu Aravó pel Pont de Sant Martí, uns dels millors exemples de pont medieval a la comarca, encara que alguns proposen un possible origen romà en funció dels carreus amb encoixinats existents a les piles de la seva base i per on podria haver passat la strata Ceretana. Una camí asfaltat ens porta plàcidament a Sant Martí d’Aravó i fins a l’església de Nostra Senyora del Remei, ja en el terme municipal de Bolvir, que va ser construïda especialment per als pelegrins que segueixen el camí.
A Bolvir, podem visitar l’església romànica de Santa Cecília. Sortint del poble i després de creuar la N-260, ens endinsem per un camí ramader envoltat de camps i prats. Passem per davant del Molí de Ger, una masia tradicional on elaboren formatges de vaca de manera artesanal.
El camí segueix envoltat d’arbres de ribera —tenim el riu Segre a la vora— i, un cop a la cruïlla amb el camí d’All, ens desviem cap a l’esquerra, on a 300 metres trobem la palanca que creua el riu per arribar a Sanavastre. Deixem el petit nucli per l’església de Sant Iscle i Santa Victòria, temple romànic sense absis amb la porta a un lateral de la nau coberta amb un auster pòrtic i amb un bonic campanar d’espadanya de dos ulls.

Naveguem per la plana ceretana entre grans extensions agrícoles sempre envoltats d’impressionants relleus pertot. La pausada cadència de la pedalada contrasta amb la sempre impressionant i abrupte cara nord de la Serra del Cadí, els cims del Moixeró i el Puigmal o els relleus pirinencs que tanquen la plana pel nord. Mirem on mirem estem voltats de relleus imponents que magnifiquen la nostra ruta i fa que el viatge en bicicleta sigui realment plaent en aquest ambient d’alta muntanya que per altra banda no comporta cap dificultat ni física ni tècnica.


Arribem a Prats de Cerdanya que consta de dos nuclis, el Barri i Capdevila, aquest darrer, el més antic, estigué emmurallat i sembla que constitueix la força o castell que esmenten els documents medievals, que vigilava el pas pel coll de Saig, per on passa el camí de Bellver. A Capdevila hi ha l'església parroquial de Sant Serni de Prats, romànica, en perfecte estat i que conserva la pica baptismal i la ferramenta de la porta, ambdues romàniques.

Per diferents pistes enllacem amb Das i per un corriol evitem la carretera per arribar fins a Alp. Des d’Alp anem a Escadarcs està format per cases antigues, la majoria abandonades o en procés de ser-ho i la resta de cases són noves cases adossades exclusives per a segona residència. Per arribar a Puigcerdà seguim la senyalització del GR, primer en paral·lel a la carretera i més tard seguint el Segre fins que el travessem pel pont de les Pereres

Juliol de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Pont de Sant Martí. Església de Nostra Senyora del Remei. Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre. Sant Serni de Prats.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
www.puigcerda.cat/