Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Cerdanya
CER 023_Puigcerdà
Plana Ceretana o Cerdana
Puigcerdà_Age_Palau de Cerdanya_Osseja_Naüja_Er_Gorguja_Llívia_Ur_Puigcerdà
Mapes Comarcals de Catalunya. Cerdanya. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 480 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Sense fronteres

Viatgem per la vall de la Cerdanya, una extensa plana entre el Pirineu i el Prepirineu, travessant fronteres virtuals que separen un mateix territori, ja que administrativament per arribar a Llívia hem de travessar territori francès. Una pedalada sense dificultats, apte per a tothom, per pistes còmodes, bonics senders i bonics paisatges d’alta muntanya.

Iniciem la ruta al bonic indret de l’estany, un estany artificial construït a inicis del segle XIII, alimentat pel riu Querol mitjançant una sèquia. Anem per una petita carretera fins a Age, Palau de Cerdanya i Osseja. Ja en territori francès, continuem per un bonic sender sense dificultats tècniques, le Chemin Des Ardoisieres, fins a Naüja. Un bell trajecte que de ben segur que farà feliç a qualsevol ciclista.

Trenquem la monotonia de la plana enfilant-nos a un petit serrat per una pista que perfila la muntanya. Pugem poc però suficient per gaudir de les millors vistes del dia: la gran plana de l’Alta Cerdanya trencada pels cursos d’aigua i voltada d’altes muntanyes.

Continuem fins a Er, on ens enfilem per un estret carreró per visitar les esglésies de la Mare de Déu d'Er i de Sant Genís, ubicades al barri d'Er de Dalt i separades només pel cementiri vell. La marededéu és una imatge romànica bruna del s. XIII, de fusta originalment policromada. És de gran veneració a la comarca i objecte de romiatges.

Sense perdre alçada ens dirigim a Llívia passant pel Coll de Lluç i el nucli de Gorguja. Travessem el riu Er i ens deixem caure suaument pel Pla de les Forques, atrets per la bonica imatge de Llívia arrecerada als peus de l’antic castell, ubicat en un turó isolat des del qual es controla el conjunt de la plana cerdana.

A Llívia entrem de nou a Catalunya, el seu municipi és com una illa enmig de territori francès; això es deu a que va quedar fora del Tractat dels Pirineus per tractar-se d'una vila, privilegi concedit per l'Emperador Carles V. Un altre punt d’interès de la vila és la Farmàcia Esteve, avui convertida en museu, fundada al segle XV i considerada la farmàcia més antiga d'Europa. Si la visiteu hi podreu descobrir una col·lecció de gran valor històric: albarels (pots), instruments de laboratori, receptaris, caixes renaixentistes, entre d’altres.

Deixem Llívia pel camí d’Ur, una pista en bon estat que ens permet rodar còmodament i gaudir de les panoràmiques de les serralades prepirinenques que tanquen la vall de la Cerdanya pel sud: Puigmal, Moixeró i Cadí.

A Ur seguim un sender que ens porta a Rigolisa i de nou a Puigcerdà

Octubre de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Sant Jaume de Naüja. Mare de Déu d'Er. Església de Sant Genís. Sant Guillem de la Prada. Farmàcia Esteve

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.puigcerda.com/