Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 052_Sant Vicenç de Castellet
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Meandre de Castellbell i el Vilar. Roca de Sant Jaum
Sant Vicenç de Castellet_El Burés_Castellbell_El Vilar_El Grauet_El Grau_Can Vinyes_El Ginebral_Sant Jaume de Vallhonesta_Boades_La Torre de Breny_Sant Vicenç de Castellet
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 515 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
VOC 004_Rellinars
BAG 037_El Pont de Vilomara
BAG 039_Monistrol de Montserrat
BAG 042_Castellbell i El Vilar
BAG 045_Castellbell i El Vilar
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Sant Jaume de Vallhonesta. Un hostal històric

Una ruta solitària plena de sorpreses. El bonic camí vora el riu Llobregat voltant un gran meandre, les antigues i poderoses masies i les seves tines testimonis del passat vitivinícola de la zona, el camí ral que unia Barcelona amb el cor de Catalunya, un camí ple d’històries de comerç i saltejadors de camins, Sant Jaume de Vallhonesta, un dels més antics i famosos hostatges que hi havia per a la gent que transitava el camí ral, un altra cop el riu en un bell indret que traspua calma i serenitat, l’Aiguabarreig del Cardener i el Llobregat i, per acabar, el monument romà de la Torre del Breny.

Iniciem la ruta per una pista que neix al marge dret del riu Llobregat, sota mateix del pont que el travessa. Naveguem entre vegetació de ribera i densos canyissars que semblen reverenciar el nostre pas. Poc a poc ens apropem a un meandre, un dels més espectaculars del riu ja que dibuixa sobre el terreny un arc de gairebé 360º voltant la península encinglerada on s’assenta el castell de Castellbell i l’església de Sant Vicenç de Castellbell, inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Abans d’arribar a l’edifici eclesiàstic ens desviem a l’esquerra pel sender GR que baixa cap al riu i que ens permet arribar a Castellbell travessant-lo pel bonic pont medieval de Castellbell. El Pont Vell, que té la forma dels tradicionalment anomenats "d'esquena d'ase", fou construït per Bernat de Sa Rocha, senyor de Castellbell, l'any 1452. Se sap que al segle XVI el pont era molt transitat i que es cobrava peatge per travessar-lo.

A l’altra banda del pont enfilem cap El Vilar per una pista que guanya alçada per la dreta del Rasot del Puig. Passat el cementiri la ruta volta el turó de les Casetes, primer per una bona pista des de la qual gaudim de bones perspectives del nucli d’El Vilar, i quan aquesta s’acaba, per un divertit corriol que enllaça amb una nova pista que segueix pel marge esquerra del Llobregat, just a l’altra banda del meandre que hem fet anteriorment.

Deixem el riu i enfilem cap a la muntanya per anar trobar la carena per on passava l’històric Camí Ral que des de Barcelona anava a Manresa. El camí fins a la carena encadenant pistes, algunes força malmeses, recorre un territori on masies i feixes abandonades son el testimoni d'un passat en què la comarca era la principal productora de vi del país. Passem per masies que amaguen històries de temps esplendorosos com el Grauet documentat el 1328 amb el nom de Vilardell, can Vinyes del s. XIII amb un conjunt de tines adossades, construccions de pedra seca i impermebealitzades a l'interior amb rajoles envernissades d'un color vermellós o el Ginebral, ubicat a la carena dominant tota la vall. Si aguditzem la mirada podrem veure altres masos enrunats, barraques de vinyes i les feixes gairebé desaparegudes.

Just entrar al camí del mas el Ginebral trobem un sender a la dreta que ens connecta amb l’antic camí Ral de Barcelona a Manresa, un camí carregat d’història, ara més aviat un sender, que ens porta fins a Sant Jaume de Vallhonesta. Encara que hi ha l'ermita romànica, el més popular de Sant Jaume de Vallhonesta era el seu hostal, un dels més antics i famosos hostatges que hi havia per a la gent que transitava el camí ral, que era la via de comunicació més ràpida entre Manresa i Barcelona fins a la construcció de la carretera de can Maçana (mitjans del segle XIX). Els primers documents sobre l'hostal daten del segle XV, encara que la seva construcció és anterior. En un cadastre del segle XVII constava que les quadres de l'hostal podien acollir fins a 70 mules, la qual cosa demostra la quantitat de trànsit que hi havia pel camí i que feien parada a Vallhonesta.

Des de l’ermita podem baixar a la vall del Torrent de Rubió per la pista d’accés a Sant Jaume en un ràpid descens o anar-la a trobar al fons de la vall pel camí dels maquis, un sender pels amants de les trialeres. En tots dos casos desemboquem a la carretera d’El Pont de Vilomara que travessem per seguir fins el barri de Boades des d’on una pista ens porta fins a prop del riu que seguirem pràcticament en paral·lel fins al punt de sortida. A l’inici d’aquest trajecte passem per l’Aiguabarreig del Cardener i el Llobregat, un bell indret que traspua calma i serenitat i, a pocs metres, en una placeta, hi ha el monument romà de la Torre del Breny, coneguda popularment com la Torre dels Dimonis, és un sepulcre monumental romà construït al segle III, considerat amb tota justícia com un dels més importants – sinó el que més - dels que queden dempeus de la Hispania romana.

Abril de 2016.

CENTRES D’INTERÈS
Castell de Castellbell. Sant Vicenç de Castellbell,El Grauet. Pont Vell de Castellbell. Fàbrica el Burés. Santa Maria del Vilar. El Grauet. Can Vinyes. Sant Jaume de Vallhonesta. Aiguabarreig Cardener i Llobregat. Torre del Breny.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://bagesturisme.cat/municipi/sant-vicenc-de-castellet/