Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 048_Callús
Espai d’Interès Natural de la Serra de Castelltallat
Callús_Can Cavaller_Antius_Can Torres_Font de Costafreda_El Soler Nou_El Junyent_Boixeda_Canet de Fals_Sant Joan de Cal Jaumeandreu_Callús
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 35 Km
Desnivell: 850 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 007_Súria
BAG 046_Súria
BAG 049_Sant Joan de Vilatorrada
BAG 050_Manresa
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Volta a la Serra de Castelltallat. Ruta de les tines oblidades.

Restes de tines, exponents d’un clar passat vitivinícola, colònies tèxtils del Cardener i masos abandonats com fortaleses escampats pels vessants de la serra de Castelltallat conformen una bonica ruta no exempta de trams exigents físicament.

Iniciem la ruta al marge dret del Cardener per una pista que, paral·lela al riu i passant pel bosc del Filador, un espai natural de bosc de ribera, ens porta fins a Can Cavaller. Com d’altres fàbriques i colònies al llarg del Cardener, Can Cavaller s’aixeca vora la gran casa pairal i un antic molí que probablement es remunta al segle X.

Pugem fins a les Tines de Manxons, al costat de la carretera, continuant per una pista a la dreta. Arribem fins a l’antiga colònia tèxtil d’Antius fundada al 1875 i tancada al 1993. Com totes les colònies industrials, disposava de serveis per als seus treballadors com per exemple botiga, sala de ball, escola, església o la fonda.

Continuem a l’altra banda del Torrent de Cal Mateu i seguint la senyalització de GR pugem fins al mas Can Torres amb una petita ermita adossada. Voltem la serra de Costafreda i, a l’altra banda, tenim bonica panoràmica de Súria que contrasta amb l’explotació de les mines de sal i la muntanya artificial de les restes materials no aprofitables que a la llarga esdevindran un greu problema mediambiental.

Ciclant pel vessant est de la Serra de la Sala ens trobem amb una agradable sorpresa al lloc conegut com a Font de Costafreda: les runes d’un antic mas on encara podem veure les restes d’un mínim de cinc tines per guardar la producció de raïm.

Una mica més enllà iniciem la pujada a la Serra de Castelltallat per la cara nord. Una dura ascensió deguda a les fortes rampes que trobem per salvar el desnivell que ens porta a la part alta. Pel camí, bones vistes de la vall i el castell de Coaner i, en dies clars, del Prepirineu del Solsonès i el Berguedà. Sorprenen també les restes d’antics masos, autèntiques fortaleses, ubicats en cadascun del turons que separen les valls que cauen cap a la riera de Coaner.

Passat el mas la Rovira, que ens queda per sota, passem a l’altra banda de la Serra de Castelltallat. Continuem pujant un curt tram i per una pista desdibuixada a l’esquerra arribem a la carretera que puja des de Sant Mateu de Bages.

Iniciem el descens cap al pla del Bages, primer carenant i a continuació per una pista precària a la vall del Torrent de Junyent. Passat el mas el Junyent continuem el descens, ràpid i agradable, encaixats al fons de la vall i flanquejats pels pronunciats vessants del Pla del Soler i el Pla del Valent.

Sortint de la vall ens desviem a l’esquerra travessant el Torrent de la Vall del Puig; la pista ressegueix el perfil de la part baixa del Pla del Valent i baixa de cop al Torrent de Fontanet. A l’altra banda, continuem per un corriol fins la Boixeda. Continuem per una pista desdibuixada que ens porta fins a un camp i, a l’altra banda, trobem la pista que baixa fins a Can Serra, als afores de Canet de Fals.

Una bona pista ens porta fins a les vinyes de Jaumeandreu. Passada l’ermita de Sant Joan, ens desviem a l’esquerra seguint la Ruta de la Sal. Deixem la pista principal per una a la dreta que baixa per la feréstega vall del Torrent de Jaumeandreu fins al poble de Callús.

Maig de 2013

CENTRES D’INTERÈS
Tines de Manxons. Tines de la Font de Costafreda. Castell de Coaner. Ermita de Sant Joan

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
Braseria el Grill. Tel 938 36 18 83
Restaurant cal Magre. Tel 938 36 04 51