Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Ruta 34
Ruta 35
Ruta 36
Ruta 37
Ruta 38
Ruta 39
Ruta 40
Ruta 41
Ruta 42
Ruta 43
Ruta 44
Ruta 45
Ruta 46
Ruta 47
Ruta 48
Ruta 49
Ruta 50
Ruta 51
Ruta 52
Ruta 53
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Bages
BAG 051_Sant Salvador de Guardiola
Cogulló de Cal Torre. Serra de Gallcanta. Turó de les Tres Creus. La Serra. Puig del Coll.
Sant Salvador de Guardiola_Set-rengs_Collet Codina_Sant Miquel de Cirera_Puig del Coll_El Servitge_Sant Salvador de Guardiola
Mapes Comarcals de Catalunya. Bages. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 26 Km
Desnivell: 725 m
Temps: 2 H 45 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BAG 011_Rajadell
BAG 024_Manresa
BAG 053_Manresa
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Serra. Luxe panoràmic a poca alçada

L’ascensió a la Serra, un punt elevat sobre el Pla de Bages, ens permet gaudir de bones panoràmiques del territori que abasta la província de Barcelona, des dels cims més llunyans del Prepirineu als relleus més propers i significatius com el Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac o Collserola.

Sortim del centre del poble en direcció a l’església de Sant Salvador de Guardiola, temple que va substituir l’original romànic que s’aixecava al puig de can Miralda, dins del recinte del castell de Guardiola. Passat el castell, les restes del qual serviren per bastir el gran casal de Can Miralda, que ocupa el seu setial, prenem un divertit corriol que ens baixa a la vall. Travessem la riera de Guardiola i tot seguint ens desviem per una pista a l’esquerra que va seguint, emboscada, la riera de Castellfollit del Boix.

Al mas de Set-Rengs, una antiga casa pairal típica de la Catalunya vella, documentada a partir del s.XIII, prenem el camí de Castellfollit del Boix, que s’endinsa en una petita vall secundària de la riera principal que poc a poc es va tancant fins que inevitablement la pista s’enfila de cop per guanyar el Pla de Fontanelles: un pla elevat que cau precipitadament a la vall de Guardiola i amb suficient alçada com per escapar-se de la boira que normalment queda estancada al Pla de Bages en època hivernal. Les siluetes del Montseny, Montserrat o la serra de Sant Llorenç del Munt i l'Obac emergeixen del mar blanc de boira composant una bonica imatge de postal.

Continuem pujant per una bona pista amb algun tram de fort pendent que ens porta a la carena de l’objectiu de la ruta. La Serra, un dels contraforts del Cogulló de Cal Torre, cim més elevat de la serralada que separa les valls de les rieres de Rajadell i Guardiola, és un mirador natural dels relleus que tanquen la Depressió Central en aquesta part del territori. Podem veure amb claredat les serres prepirinenques d’Ensija, Port del Comte, Pedraforca, Cadí o Puigmal, i les serres prelitorals esmentades abans. Un autèntic luxe per la poca alçada a què ens trobem.

Recorrem tota la carena de La Serra en direcció est, gaudint de les panoràmiques que ens ofereix aquest curt trajecte, fins caure de ple al mas de Can Maçana, amb la seva ermita de Sant Miquel del Pla de Cirera. Continuem fins al Puig del Coll, a l’extrem oriental d’aquest extens altiplà que per la banda occidental arriba fins a la Serra de Rubió, un excel·lent mirador des d’on es pot contemplar bona part de la ruta.

Deixem l’altiplà per un sender força en desús i en alguns trams molt erosionat per l’aigua, tant que forma graons que obliguen a baixar de la bicicleta. A més, desemboca en una pista que ha estat rebaixada, creant un marge fins i tot complicat de fer a peu carregat amb la bicicleta.

Arribem per pista al mas abandonat de Can Servitge, en terme de Rajadell, documentat des del 977 amb el nom de Vallformosa, encara que la capella de Sant Salvador, al costat nord de la casa, ja no té res de romànica. Tot i que l'estat actual de Can Servitge és llastimós, els detalls externs d'aquesta casa palesen un passat econòmicament potent, degut en bona part a l'explotació de la vinya. S'hi poden comptar fins a 15 tines obrades de tipus rectangular, reflex fidel del passat vitivinícola del Pla de Bages.

De Servitge a Sant Salvador de Guardiola només ens resta salvar la carena de la Serra de Gallcanta, que de fet hem voltat completament en la ruta, per la part més baixa i que ens separa del punt de sortida.

Gener de 2016

CENTRES D’INTERÈS
Sant Salvador de Guardiola. Castell de Guardiola. Sant Miquel del Pla de Cirera. Can Servitge.

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
www.santsalvadordeguardiola.cat