Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Garrotxa
GAR 026_L’Hostalnou de Bianya
Serra de les Cambres. Puig de Castelltallat. Serra de Puig d’Estela. Serra de Sant Miquel del Mont
L’Hostalnou de Bianya_Sant Pere Despuig-Santa Llúcia de Puigmal_Collada de Sentigosa_Coll d’en Roca_Puig d’Estela_Coll d’en Roca_Coll de Canes_Les Artigues_Sant Miquel del Mont_Santa Margarida de Bianya_L’Hostalnou de Bianya
Mapes Comarcals de Catalunya. Garrotxa. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 38 Km
Desnivell: 1450 m
Temps: 4 H 0 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
RIP 020_Vallfogona
GAR 022_L’Hostalnou de Bianya
GAR 027_Sant Privat d’en Bas
RIP 036_Vallfogona del Ripollès
RIP 038_Sant Joan de les Abadesses
RIP 040_Colònia Llaudet
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Ascensió al cim del Puig d’Estela

A cavall entre la Garrotxa i el Ripollès, el Puig d’Estela ens serveix de punt de connexió per travessar dos clàssics ports de muntanya que des de sempre han comunicat ambdues comarques: la Collada de Sentigosa a l’anada i el Coll de Canes a la tornada.

El tram des del poble al coll de Sentigosa passant per la ermita de Santa Llúcia de Puigmal el fem per un dels trams d’enllaç de la via verda entre Olot i Sant Joan de les Abadesses. Sortint del nucli prenem la petita carretera que duu a Sant Pere Despuig. Continuem així fins al Molí del Solà des d’on continuem per una pista irregular, probablement una via important de comunicació entre la Garrotxa i el Ripollès en altres temps però que actualment presenta un ferm irregular que a voltes dificulta la ciclabilitat, sobretot fins al mas en runes de la Rovira.

A partir d’aquí la pista es suavitza i millora les condicions per pedalar. Serpentejant la serra entre alzines arribem a la bonica ermita de Santa Llúcia de Puigmal, originalment romànica però de restauració dubtosa. Abans, però, passarem per uns interessants gorgs amb un salt d’aigua de curioses formes i singular bellesa degut al material del qual està format, la tosca o travertí.

Des de l’ermita continuem i enllacem amb una pista ampla i rodadora que pel vessant sud del Puig de Castelltallat ens porta a la Collada de Sentigosa, pas entre les comarques del Ripollès i la Garrotxa. Iniciem una còmode pujada a la carena de la Serra de Puig d’Estela. A mesura que anem esgarrapant metres, les petites escletxes de la bonica fageda per la qual ciclem ens deixen entreveure el paisatge pirinenc que ens envolta: en primer pla la Serra Cavallerra i el Taga, i més enllà el Canigó, Puigmal, Cadí, Pedraforca...

A la part alta trobem una pista que seguim uns metres a la dreta per tot just prendre un corriol a l’esquerra que ens connecta amb un bonic sender que ens portarà, sempre damunt la bicicleta i per la carena al Coll d’en Roca, al cim de Puig d’Estela. El trajecte ciclant pel sender és senzillament fabulós i algun dels trams per dintre de la fageda no té comparació.

Iniciem el retorn desfent el camí fins al Coll d’en Roca i baixem fins al Coll de Canes, on travessem la carretera per continuar per la pista que tenim a l’altra banda. Aviat la deixem per una pista que marxa a l’esquerra i ens passa a l’altra banda de la Riera de Ridaura. Seguim senyals de PR per un sender amb ferm irregular i pedregós en alguns trams que ens porta fins als masos de Les Artigues. El PR continua per sota el mas Castanyer i ens permet enllaçar sempre per camí trialer amb el mas Les Ribes.

Continuem un tram per la pista d’accés al mas però la deixem tot seguit, al collet, per una pista herbosa a la dreta que aviat es transforma en un corriol degut al desús. Sortim a una bifurcació on continuem en pujada fins trobar la carretera que seguim fins al trencant de l’ermita de Sant Miquel del Mont, una bonica ermita ubicada al cim del serrat del mateix nom que separa la vall de Bianya de la vall d’Olot, des d’on s’albiren unes excel·lents panoràmiques, tant del recorregut com per l’entorn més llunyà que envolta la Garrotxa.

Per tornar al lloc d’inici de la ruta desfem el camí fins a un sender molt tècnic que ens baixa al nucli de Santa Margarida de Bianya, des d’on arribem al final de la ruta.

Març de 2014

CENTRES D’INTERÈS
Santa Llúcia de Puigmal. Sant Miquel del Mont. Santa Margarida de Bianya

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.valldebianya.com/index.php/es/serveis-2/allotjament