Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Ruta 31
Ruta 32
Ruta 33
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Garrotxa
GAR 027_Sant Privat d’en Bas
Serres de Milany, Santa Magdalena, Puigsacalm i Bellmunt. Serra de la Freixeneda
Sant Privat d’en Bas_Gorners_Freixeneda_Coll de Ciuret_Ciuret_Collada de Collfred_Collet del Bosc_Plafalgars_Collada Verda_Coll de Canes_Les Artigues_Ridaura_La Pinya_Sant Privat d’en Bas.
Mapes Comarcals de Catalunya. Garrotxa. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 47 Km
Desnivell: 1360 m
Temps: 5 H 30 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
OSO 003_Vidrà
GAR 001_Sant Privat d’en Bas
GAR 003_Sant Privat d’en Bas
RIP 020_Vallfogona
OSO 060_Sant Quirze de Besora
GAR 020_Olot
GAR 026_L’Hostalnou de Bianya
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Territoris desconeguts del Puigsacalm i la Serra de Santa Magdalena

Volta de gran bellesa, salvatge i solitària per camins totalment oblidats que ens permet gaudir de frondosos boscos, masies perdudes, planells inclinats que cauen sobtadament, esplèndides fagedes que conviuen amb prats de pastura i espectaculars miradors que ens permeten gaudir abastament de tot el territori que conforma l’espai natural de les Serres de Milany, Santa Magdalena, Puigsacalm i Bellmunt.

La ruta ens permet connectar Sant Privat amb Ciuret i tornar a lloc passant pels colls de Collfred i Canes i el nucli de Ridaura. Una volta llarga i exigent encara que no és especialment dura.

Des del poble anem a buscar la pista asfaltada que connecta Sant Privat amb Ciuret per la Collada de Collfred. Guanyem alçada ràpidament per un tram de forts pendents fins passat el coll que ens deixa a l’altre vessant del Puig d’Aulines. Continuem pujant per asfalt fins passada la cota 900 on, en un revolt tancat, ens desviem a l’esquerra continuant per un corriol fet pel bestiar a l’altra banda d’un reixat per impedir-ne el pas.

Baixem un tram desmuntats de la bici per connectar amb una pista que havíem deixat uns metres abans de desviar-nos perquè estava totalment tancada i ens barrava el pas. Probablement aquest camí connectava originàriament Sant Privat amb Ciuret, però actualment no es fa servir i el propietari té tancada l’entrada principal.

El trajecte que ens espera és totalment solitari i salvatge. A l’inici la pista volta el Puig de Gorners gaudint dels impressionants relleus i cingleres del Puigsacalm. Passat el mas Gorners, en runes, arribem a la riera del mateix nom que travessem com podem. Desprès d’una llarga pujada totalment emboscats arribem al mas abandonat de la Freixeneda ubicat en un promontori atalaiat, guardada per dos enormes freixes i amb un fantàstic paller. Des del mas el paisatge que es contempla és senzillament fantàstic, el Canigó, l’encinglerada cara nord del Puigsacalm, la plana olotina, els cims prepirinencs de la Garrotxa i fins i tot el mar.

Continuem pujant, ara per una tram de fort pendent que ens permet passar al vessant sud de la Serra de la Freixeneda, des d’on arribem planerament al Coll de Ciuret. Baixem fins trobar la carretera que puja de Ciuret i que ens porta a la Collada de Collfred. Al coll deixem l’asfalt per una pista a l’esquerra amb senyalització del Meridià Verd. La pista travessa la Serra de Santa Magdalena pel Collet del Bosc. A l’altra banda hi ha Plafalgars, una zona de prats de pastura d’alta muntanya, un lloc realment encisador i bucòlic que convida a reposar i gaudir de les extenses panoràmiques del Pirineu.

Continuem baixant per una bonica fageda perfilant el relleu del vessant oest dels últims contraforts de la serra abans de caure de ple a Coll de Canes. Des de Coll de Cannes seguim la senyalització groga d’un PR que ens porta a Ridaura. Un llarg descens, pràcticament per corriol fins més enllà de Les Artigues i més tard seguint les traces d’una antiga pista que baixa al fons de la vall des d’on marxa encaixada a la Riera de Ridaura. Quan la vall es torna a obrir trobem una bona pista que ens porta fins a Ridaura.

Des del nucli continuem per carretera poc més de dos quilòmetres i ens desviem per una pista que puja a un camp just abans de travessar un pont a tocar del mas la Corda. Travessem descalços la riera de Ridaura i a l’altra banda continuem per la pista que porta al mas les Moreres. Enllaçant pistes, camins veïnals i petites carreteres rurals, tornem a Sant Privat d’en Bas.

Abril de 2014

CENTRES D’INTERÈS
La Freixeneda

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
http://www.vallbas.cat/turisme/on-dormir/