Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Montsià
MON 003_Mas de Barberans
Parc Natural dels Ports. Espai protegit de Barrancs de Sant Antoni-Lloret-La Galerala. Barranc de Ca
Mas de Barberans_Casetes Velles_Coll de l’Assucar_Refugi de Serrassoles_Cova Avellanes_El Mascar_Coll del Vicari_Caro_Coll del Vicari_Lo Portell_Corral del Cacauero_Mas de Barberans
Mapa Digital Comarcal. Montsià 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya

Resum
Distància: 65 Km
Desnivell: 1880 m
Temps: 6 H 15 min
Dificultat: difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
MON 001_La Sénia
MON 002_Mas de Barberans
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
El Caro, cim més alt del Parc Natural dels Ports.

Ruta exigent per un espai natural feréstec i ple de vida salvatge. L’itinerari penetra a l’interior del massís dels Ports pel barranc de la Granera, un espai protegit, un congost de relleu escarpat i abrupte i passa al vessant nord pels Barranc de Capatx, accedint per una pista feixuga al barranc de Carlares des d’on fem el Caro, el cim més alt del Parc Natural dels Ports. La ruta torna a Mas de Barberans travessant grans extensions d’oliveres.

Sortim de Mas de Barberans per la part alta a l’oest del poble. Anem a buscar la pista que travessa el barranc de la Roca de l’Àguila i marxa entre camps d’oliveres fins al Barranc de la Galera. Penetrem a l’interior del massís per la pista, a l’inici asfaltada, que puja fins a Casetes Velles. Ens endinsem en un àrid paisatge de relleus singulars amb escarpades parets verticals de formes canviants a cada revolt del camí; un paisatge colpidor i inhòspit semblant als imaginats pel dibuixant Moebius en els seus còmics de ciència ficció.

Passada l’àrea recreativa de la Vall, deixem enrera l’estret congost, iniciem la llarga pujada a Casetes Velles per una pista en bon estat que ens permet rodar còmodament. A mesura que anem guanyant alçada, el paisatge sobre la vall es va obrint i ens deixa veure els cims rocosos que la tanquen des d’una perspectiva més aèrea.

Després de Casetes Velles i el Coll de l’Assucar deixem la pista principal per una de secundària que trobem a l’esquerra que ens baixa al petit al Refugi de Serrassoles, ubicat en una solitària esplanada als peus de la serra del mateix nom. Al refugi s’inicia un petit sender que ens permet passar a la vall de Barranc de Capatx. Es tracta d’una trialera, tècnicament amb alguns trams ciclables, però que en general es fa més via a peu.

Al barranc de Capatx enllacem amb una pista poc freqüentada i pedregosa que ens permet passar, voltant la serra de Serrassoles, a la vall de Carlares. A la vall connectem amb una bona pista que ens porta còmodament fins al nucli d’habitatges d’El Mascar des d’on iniciem, ara per asfalt, l’ascensció al punt culminant de la ruta, el cim del Caro. Des del cim hi ha 380º d’extenses panoràmiques i es domina tot el Massís dels Ports, el Delta de l’Ebre, la Serra de Montsià i en un dia clar s’albiren en la llunyania, els Pirineus. Evidenment, si el temps no ho permet us podeu estalviar perfectament aquesta pujada.

Des del cim iniciem una ràpida i vertiginosa baixada per la carretera. Passat Lo Portell tenim una gran panoràmica del tram final de l’Ebre quan aquesta s’endinsa cap al delta i dels municipis que han crescut al seu costat, com Tortosa i Amposta.

Iniciem un seguit de llaçades al final de les quals trobem a la dreta un sender del que era el Camí Vell del Port. Aquest trajecte només és recomanable per als autèntics fans de les trialeres ja que està força erosionat i cal tenir una bona tècnica i paciència per fer-lo després de deixar la còmoda carretera. Sigui com sigui, deixem la carretera en un revolt tancat a la part baixa prenent una pista on s’inicia la Ruta en Btt pels Barrancs.

La pista, en bon estat però amb trams molt sorrencs, recorre grans extensions d’oliveres i un cop superem el Barranc de Lloret ens retorna a Mas de Barberans.

Setembre de 2014

ALLOTJAMENTS / RESTAURANTS
El Racó Tel. 977 73 90 17
Can Mario. Tel. 977 73 90 33

CARTOGRAFIA
Montsià 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya
El Port. 1:30.000. Els mapes dels Parcs Naturals de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya. Ediciones Primera Plana