Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Montsià
MON 005_Amposta
Parc del Delta de l’Ebre. L’Encanyissada. Ullals de Baltasar
Amposta_La Casa de Fusta_Amposta
Mapes Comarcals de Catalunya. Montsià. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 30 Km
Desnivell: 45 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
MON 004_Poble Nou del Delta
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La presència de l’aigua, dolça, salada o barrejada

Ruta totalment plana pel meravellós paratge del Delta de l’Ebre. Pedalarem còmodament al costat del riu en direcció a la desembocadura per un camí lliure de trànsit motoritzat, visitarem la fantàstica llacuna de l’Encanyissada sempre amb tot tipus d’aus, especialment a la tardor, i, cap al final, farem una parada per gaudir de la singularitat dels Ullals de Baltasar.

A Amposta anem a buscar l’embarcador de la població. En aquest punt comença el camí de Balada, condicionat per passejar i que marxa en paral·lel a l’Ebre, aigües avall. Mentre aquest camí transcorre al llarg de la ribera fluvial passa pels múltiples conreus d'horta i de fruiterars, els quals s'aprofiten de l'alta fertilitat i de la baixa salinitat dels terrenys més alts de les vores del riu.

Deixem aquest trajecte per endinsar-nos al cor del Delta a l’alçada de l’Illa de Sapinya, una illa fluvial relativament petita dintre el curs fluvial. Naveguem enganxats a la Sèquia de l’Agulla fins l’Encanyissada voltats de grans extensions de camps d’arròs que depenent de l’època de l’any mostren diferents paisatges i colors: del terròs erm hivernal, al blau de l’aigua que els nega en primavera o al verd daurat quan a l’estiu la planta està en els seu màxim esplendor.

L'Espai de l'Encanyissada és una zona humida protegida de Catalunya formada per les llacunes de l’Encanyissada, del Clot i de la Nòria. L’Encanyissada és la llacuna de majors dimensions del Delta de l’Ebre. Al centre neuràlgic d’aquest espai hi trobem la torre d'observació des d'on es pot apreciar una àmplia perspectiva de la llacuna i de les aus que hi habiten i la Casa de Fusta, una de les construccions més emblemàtiques del delta de l'Ebre.

La Casa de Fusta va ser construïda a finals dels anys 20 del segle passat per un grup de caçadors que s'instal·laren al delta atrets per la quantitat i varietat d'ocells que albergava aquest espai natural. En una de les estances del centre es troba el museu ornitològic, una col·lecció representativa de les espècies d'aus que viuen al Delta de l'Ebre. Hi ha 182 exemplars de 134 espècies diferents que intenten mostrar la peculiaritat de cadascun dels ecosistemes deltaics.

Continuem la ruta en direcció oest per un camí tancat al transit que marxa en paral·lel a l’Encanyissada i que ens permet gaudir de l’encisadora bellesa de la llacuna i els canals que hi aboquen les seves aigües. Ens desviem cap al nord quan trobem la Sèquia Gran. Arribem a un altre espai singular del delta, els Ullals de l'Arispe i Baltasar. El ullals són surgències originades per les aigües de pluja que flueixen per l’aqüífer des dels massissos del Port i del Montsià cap al mar, i que, en trobar-se amb els materials deltaics, ja saturats, es veuen obligades a emergir. Són de forma circular i tenen una fondària i diàmetre variable.

Els Ullals de l'Arispe i Baltasar son una veritable zona humida de terres fosques i surgències, envoltada per horta i arrossars, que ocupa més de 25 hectàrees d'aiguamolls sobre sòls torbosos amb una vintena d'afloraments d'aigua. La ruta torna a Amposta per una pista que marxa en paral·lel a la carretera que ve d’Amposta.

CENTRES D’INTERÈS
L’Encanyissada. La Casa de Fusta. Ullals de l'Arispe i Baltasar.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://www.turismeamposta.cat/