Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Empordà
AEM 018_Sant Llorenç de la Muga
Espai d’Interès Natural Penya-Segats de la Muga. Puig de la Creu de Montdava. Serra de Bac Grillera.
Sant Llorenç de la Muga_Coll de la Trapa_Coll d’Aresta_Coll d’Oliveda_Collada dels Gesos_Collada del Fau_Mare de Déu del Fau_Collada del Fau_La Trilla_Coll de Can Roquill_Sant Feliu de Carbonills_Collet de Palomeres_Coll de Ferreròs_Collet de les Corts_Sant Llorenç de la Muga.
Mapes Comarcals de Catalunya. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 31 Km
Desnivell: 1180 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana-difícil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AEM 008_Darnius
AEM 012_Sant Llorenç de la Muga
AEM 013_Albanyà
LAR 003_Coustoges
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
La Fau. L’Alt Empordà a vol d’ocell

Una ruta d’extraordinària solitud per paratges accidentats, salvatges i agrestes que ens descobreix un mirador d’excepció del territori de la comarca de l’Alt Empordà, una atalaia poc coneguda on s’ubica l’ermita de Santa Maria de la Fau també anomenada de “Les Formigues” o “Alades” perquè, segons la tradició, al segle XVII o XVIII, per la Mare de Déu de setembre, van entrar a l'església milers de formigues alades que hi van morir formant grosses piles. També és molt interessant la visita a l’ermita de Sant Feliu de Carbonills.


Iniciem la ruta pel camí de Sant Andreu d’Oliveda, una pista asfaltada que ens acosta a la cua del Pantà de Boadella. Continuem per una pista que s’endinsa cap a la feréstega i solitària vall del Clot del Cau, marcada per la singularitat dels penya-segats vermells que ens envolten, materials geològics pocs freqüents a Catalunya, un espai protegit denominat Penya-segats de la Muga, de gran interès per la seva singularitat botànica.

Passat el coll de la Trapa podem veure els relleus per on passarem i que tanquen la capçalera de la vall, entapissada d’una densa vegetació. Si fixem la mirada en el cim més alt distingirem la silueta de l’ermita de la Fau que el corona, objectiu de la ruta.

El paisatge és realment accidentat i la pista està fortament erosionada, això i el pedregam dificulten enormement la progressió durant la serpentejant pujada al cim del Puig de la Creu de Montdava. L’ascensió requereix una bona tècnica per avançar per aquests tipus de ferms i cal treballar-se el camí a seguir. Afortunadament cap a la meitat, una màquina ha aplanat el camí i ens facilita molt el ritme de la pedalada.

A Coll d’Aresta ens desviem just per pujar al mirador del Puig de la Creu, un bon mirador del Golf de Roses, Serra de l’Albera amb el cim que el corona, el Roc de Frausa, la Serra de les Salines, el Canigó, Puig de Bassegoda i el Mont. Als nostres peus es despleguen el poble de Maçanet de Cabrenys i el Pantà de Boadella.

Perdem alçada cap a Oliveda, on no cal entrar, continuant cap el Coll d’Oliveda. Passat el petit coll deixem a l’esquerra el camí de Sant Miquel de Fontfreda i iniciem l’ascensió final a la Fau. Pedalem entre boscos d’alzines sureres, castanyers, i alzinars, i alguns dels trams son realment bonics i motivadors per al ciclista, especialment el de la Collada dels Gessos d’un intens vermell i amb el teló de fons del Canigó nevat.

Quan la pista s’acosta al seu punt d’inflexió ens desviem a l’esquerra per anar a buscar el camí que puja a l’ermita, que trobem al final de la pista. Encara que hi ha trams ciclables, especialment a l’inici i des de la Collada de la Fau al cim, el fort pendent en algun cas i els graons ens obliguen a portar la bicicleta en alguna part del trajecte.

Al cim ens envaeix una plaent sensació de gran quietud que ens reconforta i ens lleva el cansament de la llarga pujada. Els amics d’aquesta ermita han netejat l’entorn, fins no fa gaire la vegetació que voltava l’edifici no et deixava contemplar-la correctament, i l’han dignificat. Ara des de qualsevol punt del cim tenim bones vistes de l’ermita i de l’entorn, panoràmiques realment amplies que abasten pràcticament tot el territori de l’Alt Empordà. Santa Maria de la Fau és un lloc difícil d’oblidar.

Desfem el camí fins al coll, i continuem pel camí que marxa cap el sud. Pedalem per un sender amb trams pedregosos que requereixen tècnica per fer-ho damunt la bicicleta. Passat un tram de fort pendent cal estar atents ja que a la dreta mateix hi ha una bona pista que ens permet deixar el sender, hi ha una fita de pedres, i arribar al grup de masos de la Trilla molt més còmodament.

Continuem perdent alçada ràpidament. Passat el Collet de can Roquill trobem Sant Feliu de Carbonills, una antiga parròquia de masies esparses, actualment deshabitat. Una bonica església que conserva restes pre-romàniques i al costat hi ha vestigis de diverses construccions medievals.

Passem per un grau rocós des del qual dominem tota la vall per on hem pujat. Al Collet de Ferrerós deixem a la dreta la pista d’Albanyà. Arribem al Collet de les Corts, prop del mas en runes del mateix nom, i enllaçant diferents pistes desemboquem a la pista que puja a la capella de Sant Jordi, situada dalt d'un turó des d'on es domina tota la vall de la Muga.

En una ràpida baixada arribem al fons de la vall a l’alçada de l’ermita i pont de Sant Antoni, des d’on surt un camí arranjat que marxa en paral·lel al riu que mitjançant les passarel·les construïdes ens permet evitar la carretera fins a Sant Llorenç de la Muga on entrem pel Portal de Dalt, antiga porta d’accés al nucli murallat.

Abril de 2015

CENTRES D’INTERÈS
Sant Andreu d’Oliveda. Santa Maria del Fau. Sant Feliu de Carbonills.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
http://ca.santllorençdelamuga.cat/turisme/