Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Ruta 6
Ruta 7
Ruta 8
Ruta 9
Ruta 10
Ruta 11
Ruta 12
Ruta 13
Ruta 14
Ruta 15
Ruta 16
Ruta 17
Ruta 18
Ruta 19
Ruta 20
Ruta 21
Ruta 22
Ruta 23
Ruta 24
Ruta 25
Ruta 26
Ruta 27
Ruta 28
Ruta 29
Ruta 30
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Montsià
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Alt Empordà
AEM 025_Castelló d’Empúries
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
Castelló d’Empúries_El Cortalet_Empuriabrava_Santa Margarida_Estany de Vilaüt_Castelló
Mapa digital Comarcal. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 27 Km
Desnivell: 50 m
Temps: 2 H 15 min
Dificultat: fàcil
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
AEM 021_Castelló d’Empúries
AEM 022_Palau-saverdera
AEM 029_El Far d’Empordà
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Ruta del Estanys dels Aiguamolls de l’Empordà

La ruta és ideal per a la pràctica de cicloturisme ja que transcorre per un terreny pla, sense desnivells. Pedalareu per un espai ideal per a l'observació d'ocells, per paisatges únics i camins de gran bellesa descobrint llocs de gran interès paisatgístic i ecològic. L’itinerari recorre una formació deltaica formada per estanys, closes, prats inundables, canals de drenatge i aiguamolls d'aigua dolça.Situats en una conca de drenatge continu a la confluència dels rius Muga i Fluvià, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà es una de les zones humides més ben conservades de Catalunya malgrat el perill que van córrer fa dècades quan la urbanització i l’extensió de l'agricultura, entre altres factors, van reduir la zona a les actuals a gairebé 5.000 hectàrees; antigament els aiguamolls ocupaven tot el pla del litoral del golf de Roses i del Baix Ter.

Sortim de Castelló d’Empúries en direcció al Barri de cal Anton per anar a buscar la Muga que travessem per un pas cimentat. Naveguem entre camps fins el Cortalet, on hi ha el centre d’informació del parc. La ruta continua per l’esquerra de l’Estany del Cortalet, una llacuna recuperada amb la intenció de regenerar la riquesa i la diversitat perduda amb la dessecació i transformació dels aiguamolls al llarg dels segles. La vegetació de les vores i de l’interior de l’estany –canyissos, balques i lliris grocs principalment– juntament amb una bona representació d’aus aquàtiques –ànecs, bernats, martinets, cabussets,...– i petits ramats de daines, ofereixen la possibilitat de contemplar paisatges i escenes d’una gran bellesa.

Continuem el nostre trajecte. Contemplem, no gaire lluny, una filera d’arbres ocupats per cigonyes niant. Passem per un paisatge anomenat “Les Closes”, zones dessecades de l’antic Estany de Castelló on pasturen vaques i cavalls. Ens dirigim cap a l’estany Europa, un espai artificial que es va construir l’any 1996 amb el doble objectiu de completar el tractament de les aigües de la depuradora d’Empuriabrava i al mateix temps crear nous hàbitats per a la fauna aquàtica. Les aigües de la depuradora, un cop surten de la planta arriben a l’estany on se les obliga a circular lentament per tal d’aconseguir d’eliminar-ne l’excés de nutrients amb l’ajuda de la vegetació aquàtica.

Travessem la Muga per una passarel·la. Des del pont podem gaudir d’una vista privilegiada d’aquest riu. Podem diferenciar-ne clarament dues parts: aigües amunt, el riu està envoltat de bosc de ribera. Aigües avall, el riu –canalitzat artificialment– dibuixa una línia recta fins el mar.

A l’altra banda del pont trobem la urbanització d’Empuriabrava, construïda a mitjan segle passat transformant un terreny de gran valor ecològic en un terreny de gran valor turístic. El que sempre havia suposat un inconvenient per a l’aprofitament d’aquestes zones –la presència permanent d’aigua– es va aprofitar per a la construcció de canals navegables donant així un valor afegit a la urbanització.

Passada Empuriabrava ens movem per un entorn característic de prats, pastures i closes que encara s’explota de manera tradicional per la ramaderia ja que la salinització no resulta un problema. Les diferents peces de terra –llargues i estretes– estan separades per fileres de tamarius.

Més endavant la plana marjalenca enllaça amb la serra de Rodes mitjançant una franja de terreny suaument inclinada que es coneix amb els noms de “els aspres” o “terraprims”. Aquesta zona s’ha anat formant amb els materials erosionats de la serra. Arribem a l’estany de Vilaüt, un espai preciós ple d’ocells: ànecs, flamencs, cigonyes... amb el rerefons incomparable de la silueta del Canigó .

Continuem per un terreny singular on hi afloren formacions rocoses, blocs de granit que donen relleu i caràcter al paisatge. Sortim a la carretera pedalant per una extensa zona de camps sovint inundats en èpoques en que l’aigua no escasseja. Un plàcid trajecte per terrenys sempre plans encerclats de muntanyes per tot ens retorna de nou a Castelló d’Empúries

Febrer de 2017

CENTRES D’INTERÈS
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Sant Antoni

ALLOTJAMENT/RESTAURANTS
https://www.hostalcasaclara.com
http://www.castelloempuriabrava.com/

CARTOGRAFIA
Mapa digital Comarcal. Alt Empordà. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).