Cercar
Espanya França Itàlia Romania Escòcia Suïssa Bulgaria
Catalunya Andalucia Aragó Balears Canarias Castilla-León C. Valenciana PRÒXIMAMENT
Catalunya
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Empordà
Baix Camp
Baix Ebre
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Ruta 5
Baix Llobregat
Baix Penedès
Barcelonès
Berguedà
Cerdanya
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Maresme
Moianès
Noguera
Montsià
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla d`Urgell
Pla de l`Estany
Priorat
Ribera d´Ebre
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Val d`Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Baix Ebre
BEB 005_l’Ampolla
Serra del Boix. Puig Moltó
L’Ampolla_Fullola_El Perelló_Cap Roig_L’Ampolla
Mapes Comarcals de Catalunya. Baix Ebre. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Resum
Distància: 36 Km
Desnivell: 650 m
Temps: 3 H 15 min
Dificultat: mitjana
Informacio
  Imprimir Itinerari
  Descarregar track
  Centres d'interès
  Àlbum de fotos
Ruta de contacte:
BEB 003_L’Ampolla
BEB 004_El Perelló
Map
fullsize map

Profile
Profil

ITINERARI
Aromes de mar i oliveres

Pedalant sempre entre oliveres i parets de pedra seca la ruta s'endinsa a l'antic poblat de Fullola, ubicat als peus de Les Moles, pel barranc del mateix nom i salta al Perelló i perfilant la línia costanera per sobre de penya-segats ens torna a el punt de sortida

Sortim de l’Ampolla en direcció nord navegant per un camí còmode que s’obre pas entre un mar d’oliveres que prosperen lentament però amb fermesa en espais fermats per bonics murs de pedra seca. Abans de ser conreades, totes aquestes extensions pedregoses de garriga eren cobertes per una crosta calcària anomenada localment “taperot”. Els pagesos van haver d’arrencar aquestes pedres per poder plantar oliveres i garrofers. I fruit del seu enginy, van fer servir les pedres de taperot per construir marges que aguantessin la terra en els vessants dels barrancs i per aixecar les casetes de pagès. Al llarg dels segles, tots aquests elements han modelat un paisatge obert, treballat i de gran bellesa i valor cultural que cal preservar tant com sigui possible.

Enfilem per la pista que recorre el barranc de la Fullola que duu a l’antic poblat de nom homònim. La Fullola, en complet abandonament en l'actualitat, format per la torre de defensa, d'alçada considerable i punt més elevat de l’antic poblat, la capella, pròxima a la torre i formant amb ella el nucli central, i les cases, les pitjor conservades, pràcticament cobertes de vegetació. Només se'n veuen els fonaments i alguna paret de maçoneria ordinària.

Remuntem pel vessant esquerra del Barranc de Borres entre boscos de pi, garriga i margalló, el qual creix en abundància. Les abruptes parets calcàries del serrat de Les Moles que tanquen la vall es fan més presents i imponents. Al coll iniciem el descens a El Perelló pel camí de les Comes que ens baixa al fons del barranc del mateix nom. A l’inici del mateix, mentre pedalem per la carena, albirem sense problemes la gran plana deltaica, mancada de relleus i els pobles assentats a la línia de costa. Al fons de la vall enllacem amb un camí rural asfaltat que ens duu de dret a El Perelló, coneguda per ser el major productor de mel de Catalunya.

Des de la localitat travessem la carretera nacional continuant per un camí rural asfaltat, força ample a l’inici, que remunta entre autèntics “jardins d’oliveres” fins a Puig Moltó i cau sobtadament entre aromes marins fins la platja del Pont de l’Àliga. Una pista que transita entre el perfil marítim i la via fèrria ens porta a Cap Roig des d’on pedalem perfilant la línia costanera per damunt de penya-segats i les cales que els separen, un bonic trajecte pel GR que ens porta al punt de sortida

Abril de 2019

CENTRES D’INTERÈS
Torre de la Fullola.

RESTAURANTS / ALLOTJAMENTS
https://ampollaturisme.com/